2 min. čitanja

Stoljeće potonuća nekoliko povijesno važnih olupina u Jadranu

Stoljeće potonuća nekoliko povijesno važnih olupina u Jadranu
Photo: Danijel Frka

Ako se samo malo vratimo u povijest, onu bližu pa ju spojimo s ronjenjem, uvidjet ćete da je 2018. godina izuzetno bitna za ronjenje u Hrvatskoj. Upravo ove godine smo u prilici obilježavati stote obljetnice potonuća nekih zaista posebnih lokacija brodoloma u hrvatskom Jadranu.

Već ste uspjeli izračunati, radi se o kraju Prvog svjetskog rata i burnim događajima na Jadranskom moru koji su iznjedrili neke od impozantnih olupina koje privlače sve veći i veći broj ronilacapiše SCUBAlife. 1918. godina je u ratno – pomorskom smislu bila burna, ne samo na Jadranu, nego i šire i na veliku žalost tadašnjih kapetana i admirala, a na istovremenu radost današnjih zaljubljenika u olupine i pomorsku povijest.

Među njima su i neke od najznačajnijih olupina poput Szent Istvana te Cesare Rossarola pa zatim olupina Euterpe na Pagu i ona Pelagose južno od Malog Lošinja. Tu je i jedna od tajnovitijih na Jadranu, Peloro na Lastovu.

Photo: Pixabay

Uz ove sve vrlo važne stote obljetnice potonuća ovih olupina, ove godine se zajedno s njima poklapa i pedesetogodišnjica stradanja možda najposjećenije olupine na Jadranu, one Peltastisa na otoku Krku.

Ova godina tako protječe u mnogim više ili manje razvikanim manifestacijama obilježavanja potonuća nekih od ovih olupina. Tako je, vezano za Szent Istvana, već obavljeno mnogo memorijalno – istraživačkih ekspedicija, ponajviše u svibnju i lipnju. Ekspedicijska ronjenja su bila organizirana uz nadzor Ministarstva kulture RH i u njima su sudjelovali sljednici austro – ugarske monarhije pa su tako ronile i hrvatske i mađarske i austrijske ekipe ronilaca, svaka s nekim novim značajnijim nalazima i novim rezultatima.

Photo: Youtube/Screenshot

Eto, samo jedan mali detalj za naše čitatelje, zub vremena je debelo počeo nagrizati strukturu broda pa su u zadnjim godinama propale neke pregradne stijene na brodu čime je omogućen olakšani ulazak u neke dijelove. Time se došlo do novih nalaza sitnih artefakata i brodskog inventara pa će se strogo kontrolirana istraživanja nesumnjivo nastaviti. Slično je i s ostalim “stogodišnjacima” u Jadranu, a i “pedesetogodišnjem Grku” obilježena je obljetnica potonuća.

SCUBAlife

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.