1 min. čitanja

Europske brodarske kompanije bacile oko na Luku Kotor u koju će ove godine uploviti 240 kruzera

Europske brodarske kompanije bacile oko na Luku Kotor u koju će ove godine uploviti 240 kruzera
Foto: Pixabay/Ilustracija

KOTOR – Jedna od poznatijih europskih brodarskih kompanija zainteresirana je za Luku Zeleniku u Bokokotorskom zaljevu, koju planiraju koristiti kao matičnu luku za svoje kruzere. Iz crnogorske vlade tvrde da će dotična luka od idućeg mjeseca biti spremna za “novu ulogu”.

Crna Gora je ambiciozno krenula u razvoj svojih luka. Državni tajnik u Ministarstvu kapitalnih investicija Zoran Radunović rekao je u intervjuu za Radio Crna Gora kako će Luka Bar do kraja godine ostvariti rekordan pretovar rasutih tereta od čak 5 milijuna bruto tona, piše Feral Bar.

Istaknuo je da će do kraja godine u Luku Kotor uploviti čak 240 kruzera, a ostvare li se ambiciozni planovi crnogorskog ministarstva, ta bi luka od 2024. godine mogla postati matična postaja za jednu od najpoznatijih europskih brodarskih kompanija.

Potvrdio je da je ministarstvo već vodilo preliminarne razgovore s jednom velikom kruzing kompanijom koja je zainteresirana da Luka Kotor bude matična luka ukrcaja i iskrcaja, što bi prema Radunovićevim riječima, bio veliki zamah i u razvoju obližnjeg aerodroma Tivat.

U tu je svrhu oformljena i Radna skupina koja treba utvrditi posjeduje li Luka Zelenika sve što je neophodno da postane sidrište za kruzere, a već početkom idućeg mjeseca cjelokupni projekt mogao bi biti gotovo, istaknuo je Radunović.

Što se tiče Luke Bar, Crna Gora želi zauzeti poziciju kakvu je spomenuta luka imala u bivšoj SFRJ, barem što se tiče pretovara rasutih tereta. Trenutačno je pri završetku realizacija velikog ugovora s kompanijom Zi Đin, jednim od najvećih svjetskih igrača u tom segmentu poslovanja, a hoće li crnogorska ambicija biti i ostvarena ovisi o kapacitetima i brzini crnogorskih željeznica.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.