1 min. čitanja

U podmorju ispred Pomorskog fakulteta u Kotoru predstavljen podvodni dron za mapiranje čvrstog otpada u moru

U podmorju ispred Pomorskog fakulteta u Kotoru predstavljen podvodni dron za mapiranje čvrstog otpada u moru
Foto: Radio Kotor / Boka News

U podmorju ispred Pomorskog fakulteta u Kotoru, u srijedu, 21. veljače, predstavljen je način rada podvodnog drona čija je osnovna svrha mapiranje čvrstog otpada u moru.

Kako je monitoring otpada s morskog dna dio Nacionalnog programa monitoringa životne sredine, mapiranje s pomoću drona će dati uvid u lokacije na kojima se nalazi veća količina otpada. To će pomoći da se u narednom periodu identificiraju hot spot lokacije na kojima će se monitoring otpada provoditi, kao i sporedne akcije čišćenja morskog dna, piše Boka News.

Foto: Radio Kotor / Boka News

- Ovaj uređaj također koristimo za lociranje olupina brodova, a može se koristiti i za mapiranje podvodnog biljnog i životinjskog svijeta. Suština ovog projekta je formiranje i akreditacija prvog master studijskog programa o zaštiti i upravljanju morskom sredinom, koji će početi od listopada ove godine, a studenti će imati mogućnost da koriste opremu koju smo dobili kroz ovaj i ostale projekte - kazao je prof. dr Danilo Nikolić.

- U Bokokotorskom zaljevu je velika količina otpada, tako da će nam ovaj uređaj biti od velike koristi - kazala je Ivana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Podvodni dron je dio opreme koja je dobiven kroz projekt “Razvoj regionalnog zajedničkog master programa za zaštitu i upravljanje morskom sredinom“, koji je realiziran u Crnoj Gori i Albaniji tijekom 2021. i 2022. godine. Pomorski fakultet Kotor bio je koordinator projekta, dok je Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore bila partner, piše Boka News.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.