2 min. čitanja

Izložba 'Prapovijest i antika na šibenskom području: Velištak i Velika Mrdakovica'

Izložba 'Prapovijest i antika na šibenskom području: Velištak i Velika Mrdakovica'
Foto: Radio Kotor / Biljana Marković

Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore i Međunarodnog dana muzeja, Pomorski muzej Crne Gore Kotor u svojoj je galeriji predstavio izložbu 'Prapovijest i antika na šibenskom području: Velištak i Velika Mrdakovica'.

Izložba je otvorena za posjetitelje do 20. lipnja, a plod je suradnje Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor i Muzeja grada Šibenika. Autori postavke su viši kustosi iz Muzeja grada Šibenika, Emil Podrug i Toni Brajković.

Ovom izložbom Muzej grada Šibenika prezentira dio djelatnosti svog Arheološkog odjeljenja. Radi se o dva arheološka nalazišta na kojem radnici šibenskog muzeja provode sistematska istraživanja, koja i dalje traju. Arheološko nalazište Velištak otkriveno je 2007.

Kustos Pomorskog muzeja u Kotoru Ilija Mlinarević naznačio je da je jedan od ciljeva izložbe povezivanje između dvije države i dva grada te povezivanje struke. Direktor Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević  istaknuo je da arheološka suradnja Šibenika i Kotora traje već 60 godina.

U ime autora postave obratio se Toni Brajković, navodeći da se izložba odnosi na dva lokaliteta koja, kako je rekao, razdvajaju tisuće godina, piše Radio Kotor.

- Tu imate jedno neolitsko naselje koje Emil već dugi niz godina istražuje, a s druge strane Velika brda, liburnsko naselje koje ulazi u Rimsko vrijeme i traje do Prvog stoljeća nakon Krista. Jedno je uz rijeku Krku, to je Velika brda, koje je sad gradinsko naselje. Ono je na uzvisini. U prostoru se ne doima toliko impozantno, ali kada se popnete onda vidite Velika brda,  Šibenik i šibensku rivu, vide se svi otoci, planinski lanci Dinare, Velebita i druga gradinska slična naselja koja su jako daleko za nas ljude koji smo pješaci ili u automobilima. To su poprilične udaljenosti, ali u vizualnom kontaktu. Oni su to prije nekada morali imati radi komunikacije, jer su morali znati tko ili što dolazi, kakva prijetnja ili kakva prilika. I bili su prije svega trgovci, iznimno vješti, a to dokazuje materijal koji je poslagan tu u vitrinama. Sada pričamo o Velikoj Mrdakovici, pošto ja već dugi niz godina istražujem na njoj i ovo je izbor materijala koji je najreprezentativniji - pojasnio je Brajković.

Njegov kolega Emil Podrug je na izloženim banerima predstavio priču o Velištaku, naselju koje se nalazi u plodnom polju.

- To je jako opipljivo, nezgodno za istraživanje, za razliku od moga kamenjara. I tu ima svega, od keramičkih posuda, oruđa i oružja, sve je provučeno kroz te priče, a na ovim mojim plakatima opet materijal druge vrste. Uglavnom izdvojene priče, dva izdvojena lokaliteta pričaju o tom našem području. Jedno je plodno polje, a drugo kameno brdo - kazao je Brajković.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.