1 min. čitanja

Država planira pomoći hrvatskim ribarima

Država planira pomoći hrvatskim ribarima
Foto: Boris Kačan

Kako bi se ublažili gospodarski i socijalni negativni učinci na sektor ribarstva te financijski pomoglo sektoru, prvenstveno u smislu osiguravanja likvidnosti za daljnje poslovanje te očuvanje radnih mjesta, Ministarstvo poljoprivrede planira provedbu mjere pomoći u obliku državne potpore putem bespovratnih sredstava za ribare, uzgajivače u akvakulturi i prerađivače proizvoda ribarstva i akvakulture, a za njenu provedbu planirano je ukupno 75 milijuna kuna.  Zahtjev za odobrenje iste upućen je na notifikaciju u Europsku komisiju u veljači ove godine.

Dodatno, na raspolaganju je mjera državne potpore male vrijednosti u ribarstvu korisnicima koji obavljaju gospodarski ribolov na moru, uzgoj školjkaša, toplovodni i hladnovodni uzgoj slatkovodnih vrsta riba te preradu proizvoda ribarstva, a omogućena je dodjela višeg iznosa potpore ribarima koji su trenutno najviše pogođeni u sektoru ribarstva.

Uz navedeno, ribari koji obavljaju ribolov mrežama stajaćicama ili pridnenim povlačnim mrežama – koćama i spadaju u kategoriju mikro, malih i srednjih poduzeća, mogu ostvariti i potporu koja podrazumijeva bespovratna sredstva u obliku kompenzacije u okviru mjere Zaštita i obnova morske bioraznolikosti i morskih ekosustava i režima naknade u okviru održivih ribolovnih aktivnosti.

Nadalje, moguća je naknada subjektima u sektoru ribarstva i akvakulture za izgubljeni prihod ili dodatne troškove u slučaju izvanrednih događaja koji uzrokuju znatan poremećaj tržišta. U tom pogledu, na razini Vijeća Europske unije pokrenuta je inicijativa određenih država članica, u kojoj je sudjelovala i Republika Hrvatska, a kako bi se potaknulo donošenje takve odluke i time omogućila potpora iz Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu. Ministrica poljoprivrede uputila je i izravno povjereniku za okoliš, oceane i ribarstvo gosp. Virginijusu Sinkevičiusu poziv na iznalaženje svih raspoloživih mehanizama pomoći sektoru te se očekuju i dodatne mjere potpore sektoru ribarstva, u okviru mogućnosti koje će biti dane na razini Europske unije s ciljem odgovora na ovu situaciju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ceh ribara: “Sigurno će doći do nestašice ribe, što će uvelike utjecati na cijene”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.