2 min. čitanja

Ceh ribara: “Sigurno će doći do nestašice ribe, što će uvelike utjecati na cijene”

Ceh ribara: “Sigurno će doći do nestašice ribe, što će uvelike utjecati na cijene”
Foto: Screenshot / HRT

Robert Momić, predsjednik Ceha ribara Hrvatske, za N1 televiziju je govorio o sudbini ribara nakon povećanja cijena. Momić je rekao da su povećanjem cijena energenata u sektoru ribarstva najviše pogođeni kočari i ramponi.

– U ukupnom ribolovnom danu prosjek potrošnje goriva bio je 30 posto, ali kad to sumirate s nedavnim porastom goriva, kočarenje i ramponi nije više isplativo, jer ulovni dan od 3-4 tisuće kuna, gdje gorivo uzima više od polovice toga, onda nemate novca, morate platiti radnike i ne isplati se –  rekao je Robert Momić.

Najavljena je i privremena obustava izlova ribe što će sigurno rezultirati manjkom ponude ribe na tržnicama i u tvornicama za njihovu preradu, rekao je.

– Mi smo putem Hrvatske obrtničke komore, kad smo imali najavu za poskupljenje svih derivata odmah zatražili hitni sastanak u ministarstvu, gdje smo dobili garanciju uvođenja direktnih mjera za pomoć sektoru ribarstva. Sad će se odrediti privremena obustava za sektor koćarstva, a vidjet će se i ako bude poskupljenje i dalje. Brine nas i mogućnost nestašice goriva, to je veći problem – rekao je Momić, dodavši da će se to reflektirati kako na proizvodnju, tako i na ponudu.

– Ako nemamo ribara, neće biti ni ribe, ni za preradu, ni za prodaju, ni za išta –  rekao je.

Upitan što će najviše poskupjeti i čega će biti nestašica, Momić je odgovorio da će većina ribara iskoristiti mjeru obustave ribolova, što će svakako imati utjecaja i na ponudu i na cijene. – Sigurno će biti nestašice ribe i to će se odraziti i na povećanje cijena. Ako govorimo o ulovnom ribolovu, domaćem, onda će sigurno biti povećanje cijena. Nadam se da će Vladine mjere, konkretno smanjenje PDV-a, to nekako ublažiti –  rekao je.

Zbog najezde meduza spominjalo se i proglašenje elementarne nepogode, ali Momić kaže da je Ceh ribara to pokušao izboriti, ali da tu zakon ne ide u našu korist, jer se mora proglasiti 30 posto štete. – Jutros sam bio u kontaktu s jednim plivaričarom, koji je ulovio toliko meduza da je mislio da sve mora baciti, to je problematika koja zahvaća sjeverni Jadran, tu je batimetrija, odnosno plitko dno, i tu bi trebalo napraviti analizu. Nemojmo zaboraviti da na to utječu i velike luke i da je najezda emigratornih vrsta – rekao je Momić.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Država planira pomoći hrvatskim ribarima
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.