7 min. čitanja

DONOSIMO Evo kako se izvukao Kuščević – Inspekcijski nadzor Ministarstvu naložio da nam preda dokument

DONOSIMO Evo kako se izvukao Kuščević – Inspekcijski nadzor Ministarstvu naložio da nam preda dokument
Foto: Čitatelj / Facebook / Morski HR

Više od godinu dana trebalo je nadležnim tijelima u Ministarstvu poljoprivrede da nam na direktan upit pošalju dokument ribarskog inspektora o nadzoru nad tadašnjim ministrom uprave Lovrom Kuščevićem zbog sumnje na ilegalan ribolov i protuzakoniti ulov nedoraslih primjeraka igluna, o čemu smo pisali u listopadu 2018. godine. Iako su prema Zakonu o pravu na pristup informacijama dužni tražene odgovore dati u roku od 15 dana, iz navedenog ministarstva su to u više navrata odbijali činiti. I ne samo to, nisu odgovorili ni na dvije požurnice nadležnih tijela, pa je Ministarstvo poljoprivrede stoga ljetos češljao inspekcijski nadzor.  Tek nakon toga, u skladu sa Zapisnikom o provedenom posrednom inspekcijskom nadzoru Povjerenika za informiranje od 18. kolovoza 2020. godine, i to 25 dana poslije, iz navedenog su ministarstva napokon i poslali službenu zabilješku višeg ribarskog inspektora o inspekcijskom nadzoru nad bivšim ministrom uprave. A tu se ima i što pročitati.

Kronologija “ribara” i ribarskog prigovaranja

Podsjetimo, Morski HR je u listopadu 2018. godine objavio fotografije gdje tadašnji ministar drži dva igluna, dok u drugoj pozira neposredno uz uzgajalište ribe s dvije male orade. Bivši ministar se ispričao i ponudio nelogično objašnjenje, zbog čega su mu ribari odgovorili: “Igluni ne skaču u mreže i ribari ih ne love koćama”. Kako je priča zainteresirala javnost, ribarska inspekcija je najavila istragu zbog sumnje u krivolov. U međuvremenu je Kuščević našao osobu koja će svjedočiti za njega, pa je inspekcija utvrdila da nema elemenata za prekršajni postupak.

I tu bi za medije obično priča i stala, da nema jedne kvake. Javnost ima pravo i u dokumentima provjeriti je li istina ono što nam serviraju iz nadležnih službi? U ovom slučaju adresa upita je Ministarstvo poljoprivrede, a mi smo bili uporni. U srpnju 2019. tražimo kopiju zapisnika prilikom inspekcijskog nadzora nad Lovrom Kuščevićem u kojem, prema odgovoru Ministarstva od 8. siječnja 2019. na naš upit nisu pronađeni elementi odnosno dokazi za pokretanje prekršajnog postupka.

Ministarstvo poljoprivrede tada nam odgovara: “S obzirom da niste stranka u postupku, ne možemo Vam omogućiti uvid u zapisnik. Na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama dužni smo Vam dostaviti informaciju, koju smo Vam na zahtjev i dostavili 8. siječnja 2019. godine.”

Obratili smo se potom Povjerenstvu za informiranje koje Ministarstvu nalaže da postupe prema Zakonu o pravu na pristup informacijama. Na dan kad se premijer Plenković riješio 14-og ministra u svojoj Vladi, na našu adresu stiže rješenje javnog tijela o inspekciji Ministarstva poljoprivrede koje iz nekog razloga odbija dati informaciju o inspekcijskom nadzoru ministra za vrijeme dok je još uvijek bio moćan i u svojoj ministarstkoj fotelji.

Rezultat je inspekcijski nadzor unutar samog Ministarstva poljoprivrede i postupanje po nalogu Povjerenstva za informiranje, odnosno dostavljanje Zapisnika kojeg sad prvi put javno objavljujemo.

Photo: Čitatelj/Facebook

Kuščević se izvukao, a inspektor opravdao

Ukratko, bivši ministar uprave se izvukao. Dostavljena nam je službena zabilješka s unaprijed prekrivenim osobnim podacima, no iz dokumenta se jasno da iščitati nekoliko elemenata.

– Osumnjičenik je u dokumentu izjavio da nikad nije ulovio igluna, da se prije nekoliko godina bavio ribolovom s udičarskim alatom, a s iglunima se fotografirao kad ih je vidio na ribarskom plovilu s kojeg je kupovao srdele. Za svjedoka je našao fotografa, a ovaj je inspektoru ponovio gotovo identičnu priču. Na pitanje inspektora “kako se zvao navedeni ribarski brod'”, dotični odgovara da se – ne sjeća.

Podsjetimo, Kuščević se fotografirao s dva nedorasla primjerka igluna, iza njega je na fotografiji ribarski alat za ulov takve ribe, a ribari su već odgovorili da: “Igluni ne skaču u mreže i ribari ih ne love koćama”. Prema Naredbi o zaštiti riba i drugih morskih organizama, ulovljeni iglun smije biti dulji od 120 cm, ali kraći nikako. Duljina svake od obje ulovljene ribe ribolovca Kuščevića zajedno s kljunom je upola manja.

Photo: Čitatelj/Facebook

– Za fotografiju s dvije orade, osumnjičenik je krivnju prebacio na brata.

Pojasnimo i ovo, na drugoj fotografiji, Kuščević pozira s ulovom od dvije orade ili komarče. I njihova duljina prema istom Pravilniku trebala bi biti najmanje 20 cm, no neka ova dvojba i ne postoji, sporna je pozicija ulova. Bivši ministar opet sa štapovima u pozadini, pozira uz neposrednu blizinu uzgajališta, a sportski i rekreacijski ribolov na moru je zabranjen oko objekata marikulture (na udaljenosti od 200 m od uzgajališta riba ili 100 m od uzgajališta školjkaša).

Službenu zabilješku ribarskog inspektora o navedenom slučaju, prenosimo u cijelosti:

“Dana 4.10.2019. godine po zaprimljenoj pismenoj 15-18-1 od 29.10.2018., uređujući inspektor ove inspekcije u predmetnom slučaju, a po svim obavljenim radnjama u vođenju postupka sukladno čl. 71. st. 2. Zakona o morskom ribarstvu (NN 62/17, 14/19), a u skladu s čl. 77. st. 2. ZUP-a (NN 47/09) donosi zaključak kako slijedi:

  1. Po zaprimjenoj prijavi od dana 29.10.2018. (novinskog članka: MINISTAR U PREKRŠAJU) otvara se predmet te se istog dana šalje pismeno MUP-u PPP Split iz razloga dobivanja potrebnih podataka za osobu imena (——-) putem e-maila na (—–) koja je u to vrijeme obnašala poslove pomoćnice načelnika.

Neposredno potom u 13.45 sati zaprimamo poziv na službeni mob (—–) s mob. br. (—–) od imenovane pomoćnice načelnika a koja je dala podatke koje navodimo u pismenoj kl. 324-06/18-01/3073 ur.br. 525-13/0353-18-3.

Budući da su zaprimljeni podaci s adresom prbivališta u Nerežišću i boravišta u Zagrebu, šalju se pozivi za stranku od kojih se poziv za stranku adresiran na Zagreb vraća, a poziv za stranku adresiran na Nerežišća je zaprimljen prema povratnici s naznakom da je dostava bila 13.11. 2018.

  1. Dana 20.11.2018. zaprimamo pismeno od (—–) kojim se očituje kako slijedi:

– Da nikad nije lovio niti ulovio ribu iglun

– Da se prije nekoliko godina bavio sportskim ribolovom, udičarskim ribolovnim alatom štap kančanica i slično. Da proteklih tri – četiri godine nije obavljao aktivnosti sportskog ribolova.

– Da ne posjeduje vrše niti je obavljao ribolov s takvim ribolovnim alatom.

U vezi upita glede objavljenih snimaka, navodi da može kazati sljedeće: Da je fotografija sa spornim iglunom (dva komada) nastala prije pet godina na način da je prilikom kupnje ribe – srdele s jednog ribarskog plovila u Hvarskom kanalu uočio da isti imaju predmete (valjda je mislio na predmetne) ribe (iglune) te da su mu ih ustupili kako bi se fotografirao s njima. Da je nakon predmetnog fotografiranja iste ribe vratio na brod i ne zna njihovu daljnju sudbinu. Potom navodi da ove navode može potvrditi osoba koja je s njim bila na njegovom brodu i načinila fotografiju, a čije podatke po potrebi može dostaviti. Nadalje navodi da fotografije drugih ulova (riba u vršama orade i slično) su fotografije ulova njegova brata (—–) iz Nerežišća. Da za daljnja pitanja i odgovore stoji na raspolaganju. Zagreb, 16. studenog 2018. godine. S poštovanjem, (—–) dipl. iur.

  1. Potom kao uređujući inspektor šaljem poziv za stranku (—–) na adresu u Nerežišću dana 21.11.2018.
  2. Dana 31.12.2018. zaprima se pisameno osobe imena (—–) koja šalje očitovanje koje se nalazi u istom predmetu spisa iste broja 15-19-9, kojim se navodi to da je prije pet godina bio sa (——), itd…. u kome na sličan skoro identičan način opisuje taj slučaj fotografiranja. Potom navodi da ukoliko nam trebaju dodatne informacije da stoji na raspolaganju.
  3. Dana 02. siječnja 2019. viši ribarski inspektor (—–) dr. med. vet. Kao surješavatelj u istom predmetu donosi službenu zabilješku, kojom navodi kako slijedi:

Slijedom do sada utvrđenog tijekom provođenja ovog inspekcijskog nadzora a sve kako je navedeno u pismenima ovog predmeta u ovom trenutku ova inspekcija ne nalazi dokaze za daljnje postupanje.

Dovršeno dana 2. siječnja 2019. godine u 12:30 sati.

  1. Dana 05. rujna 2019. kao uređujući inspektor ponovno šaljem poziv za stranku adresiran na ime (—–) kojim se zahtijeva od imenovanog da dostavi podatak imena ribarskog plovila kojeg su tog dana susreli kako su navodili.
  2. Dana 24.09.2019. zaprima se očitovanje od (—–) kojim navodi da u cijelosti stoji u navodima da predmetnu ribu nije ulovio (—–), već da su im istu dali ribari s broda na kojem su kupili srdele. Vrstu i ime broda da nije zapazio, pa da nažalost ne može odgovoriti kako smo zatražili. Nerežišća 16.09.2019. potpis (—–)

Posebna napomena inspektora:

Budući da sam kao uređujući inspektor poduzeo sve radnje u ovom postupku, a radi utvrđivanja činjenica temeljem kojih bi pokrenuli prekršajni postupak, nesporno je da nemamo dokaza potrebnih da bi se vodio prekršajni postupak. Uz pretpostavku da je imenovani počinio prekršaj nemamo dokaza niti kada je počinjen niti poziciju počinjenja prekršaja. Osoba koja se navodi da je bila s imenovanim (—–) isto ne daje nikakav dokaz da bi bio počinjen prekršaj.

Iz razloga što se u navedenom postupku nisu ostvarile radnje za sastavljanje zapisnika, čl. 76 istog ZUP-a), uređujući inspektor (—–) i surješavatelj (—–) u predmetnom postupku ostvarili su pismeno službene zabilješke.

Po obavljenom svim prethodnim radnjama smatram da nemamo osnove za pokretanje prekršajnog postupka.

Ova službena zabilješka printana u jedan primjerak za potrebe inspekcijskog nadzora.

Viši ribarski inskeptor (—–)”

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

TKO JE ŠTITIO KUŠČEVIĆA? Inspekcija nakon intervencije Morskog HR ulazi u Ministarstvo poljoprivrede
Voli li ministar Lovro Kuščević (ne)sportski ribolov?
Ministar se ispričao, a ribari odgovorili: “Igluni ne skaču u mreže i ribari ih ne love koćama”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.