3 min. čitanja

TKO JE ŠTITIO KUŠČEVIĆA? Inspekcija nakon intervencije Morskog HR ulazi u Ministarstvo poljoprivrede

TKO JE ŠTITIO KUŠČEVIĆA? Inspekcija nakon intervencije Morskog HR ulazi u Ministarstvo poljoprivrede
Foto: Facebook / Morski HR

Povjerenstvo za informiranje dostavilo nam je dokument o pokretanju inspekcijskog nadzora u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske. Razlog je višestruko odbijanje davanja informacija o uvidu u inspekcijski zapisnik, nakon što smo objavili fotografije ulova i zadržavanje nedoraslih riba od strane bivšeg ministra uprave, Lovre Kuščevića.

Na dan kad se premijer Plenković riješio 14-og ministra u svojoj Vladi, na našu adresu stiže rješenje javnog tijela o inspekciji Ministarstva poljoprivrede koje iz nekog razloga odbija dati informaciju o navodnom inspekcijskom nadzoru jednog od sad već bivših ministara za vrijeme dok je još uvijek bio moćan i u svojoj ministarstkoj fotelji.

Nisu odgovorili niti nakon dvije službene požurnice

Dopis Povjerenika za informiranje prenosimo u cijelosti:

„Ured povjerenika za informiranje, postupajući po Vašoj predstavci na postupanje Ministarstva poljoprivrede, vezano uz predstavku kojom ukazujete na nerješavanje zahtjeva za pristup informacijama od 9. srpnja 2019. godine, a kojim tražite uvid u inspekcijski zapisnik vezano uz fotografije ulova i zadržavanje nedoraslih riba od strane Lovre Kuščevića.

Kako niti nakon dvije požurnice upućene službeniku za informiranje i čelniku tijela, nije dostavljeno izvješće o načinu rješavanja Vašeg zahtjeva s dokazima o učinjenom, ovim putem Vas obavještavamo da će se predstavka rješavati u okviru inspekcijskog nadzora Povjerenika za informiranje.

Pisanim putem ćete biti obaviješteni o utvrđenim činjenicama i poduzetim mjerama nakon provedbe inspekcijskog nadzora“, stoji u dopisu koji je u utorak navečer stigao na adresu elektronske pošte glavnog urednika portala Morski HR.

Kronologija “ribara” i ribarskog prigovaranja

Podsjetimo, Morski HR je u listopadu 2018. godine objavio fotografije gdje tadašnji ministar drži dva igluna, dok u drugoj pozira neposredno uz uzgajalište ribe s dvije male orade. Bivši ministar se ispričao i ponudio nelogično objašnjenje, zbog čega su mu ribari odgovorili: “Igluni ne skaču u mreže i ribari ih ne love koćama”. Kako je priča zainteresirala javnost, ribarska inspekcija je najavila istragu zbog sumnje u krivolov. U međuvremenu je Kuščević našao osobu koja će svjedočiti za njega, pa je inspekcija utvrdila da navodno nema elemenata za prekršajni postupak.

I tu bi za medije obično priča i stala, da nema jedne kvake. Javnost ima pravo i u dokumentima provjeriti je li istina ono što nam serviraju iz nadležnih službi? U ovom slučaju adresa upita je Ministarstvo poljoprivrede, a mi smo bili uporni. U srpnju 2019. tražimo kopiju zapisnika prilikom inspekcijskog nadzora nad Lovrom Kuščevićem u kojem, prema odgovoru Ministarstva od 8. siječnja 2019. na naš upit nisu pronađeni elementi odnosno dokazi za pokretanje prekršajnog postupka.

Ministarstvo poljoprivrede tada nam odgovara: “S obzirom da niste stranka u postupku, ne možemo Vam omogućiti uvid u zapisnik. Na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama dužni smo Vam dostaviti informaciju, koju smo Vam na zahtjev i dostavili 8. siječnja 2019. godine.”

Obratili smo se potom Povjerenstvu za informiranje koje Ministarstvu nalaže da postupe prema Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Uslijedio je još jedan upit prema Ministarstvu poljoprivrede 27. kolovoza 2019. godine: “Obzirom da ste na naš upit bez zakonski valjanog obrazloženja uskratili uvid u informacije od javnog interesa, molimo da postupite prema naputku Povjerenstva za informiranje. Želimo uvid u zapisnik inspekcijskog nadzora nad sad već i osumnjičenikom za više kaznenih djela, Lovrom Kuščevićem. Podsjećamo vas na javni interes, s obzirom na dužnost ministra koju je osumnjičenik obnašao. Zanima nas je li postupak inspekcijskog nadzora nezakonitog ribolova tekao zakonito i jesu li se slijedile valjane procedure. To možemo doznati jedino uvidom u zapisnik, pa molimo postupite u skladu sa zakonom i naputkom gore navedenog Povjerenstva za informiranje.”

U loptanju obrazloženjima zašto nam ne dostaviti tražene informacije, navedeno Ministarstvo 29. kolovoza od našeg portala traži “adresu podnositelja zahtjeva” te pojašnjavaju da ukoliko ne “uklonimo taj nedostatak, zahtjev će smatrati kao nerazumljiv ili nepotpun”.

Povjerenstvo za informiranje je ponovno reagiralo, ali s obzirom da reakcije očito nije bilo ni prema ovom tijelu, Ministarstvo poljoprivrede će ovih dana češljati inspekcija, a mi ćemo napokon doznati tko je štitio bivšeg ministra Lovru Kuščevića i zašto.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Voli li ministar Lovro Kuščević (ne)sportski ribolov?
Ministar se ispričao, a ribari odgovorili: “Igluni ne skaču u mreže i ribari ih ne love koćama”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.