3 min. čitanja

Kuščević našao svjedoka, pa inspekcija utvrdila: “Nema elemenata za prekršajni postupak”

Kuščević našao svjedoka, pa inspekcija utvrdila: “Nema elemenata za prekršajni postupak”
Foto: Čitatelj/Facebook

Nakon našeg teksta o držanju nedoraslih igluna u rukama ministra uprave Lovre Kuščevića, ministar se ispričao, kako je rekao “svima koje vrijeđaju njegove fotografije”. Pa iako je samo posjedovanje ovakve ribe kažnjivo, a ribari potvrdili da je nemoguće ministrovo opravdanje o ulovu igluna od strane koćara, Ministarstvo poljoprivrede je našem portalu nakon višestrukih upita potvrdilo da, kako kažu “Nema elemenata za prekršajni postupak”.

Morski.hr je u više navrata slao upit odgovornima u kojem smo pitali: “U kojoj je fazi istraga oko slučaja o ulovu i zadržavanju nedoraslih riba (između ostalog igluna) u rukama ministra uprave, gospodina Lovre Kuščevića?”

Upit smo najprije poslali na adresu višeg ribarskog inspektora u Splitu, koji nas je uputio na adresu Ministarstva poljoprivrede.

29. studenog 2018. godine dobili smo samo kratki odgovor da “inspekcijski nadzor još uvijek traje” i to je sve. Na ponovljeni upit o detaljnijim informacijama o tome  ” što podrazumijeva ‘inspekcijski nadzor’, jesu li razgovarali s počiniteljem i do kad je očekivano trajanje inspekcijskog nadzora?”, nismo dobili odgovor.

Ministarstvo: “Ispitani su L.K. i svjedok”

Prije nekoliko dana smo Ministarstvo podsjetili na svoju dužnost u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, pa smo dobili sljedeći odgovor:

“Poštovani,

ribarska inspekcija provela je inspekcijski nadzor zbog mogućeg kršenja Zakona o morskom ribarstvu i Prekršajnog zakona.

Nadzorom, u kojem je ispitan L. K i svjedok, nisu utvrđeni elementi odnosno dokazi za pokretanje prekršajnog postupka protiv L. K.

S poštovanjem,

Ministarstvo poljoprivrede”

Podsjetimo, ministar je pravdajući fotografije koje je objavio Morski.hr, a u kojima se hvali vrstom koja se lovi s posebnim dozvolama za RTL odgovorio:

“Nikad nisam lovio niti ulovio igluna. Radi se o fotografiji starijoj više od četiri godine, kad sam se fotografirao s ulovom jedne od ribarskih koća u Hvarskom kanalu, od koje sam kupovao ribu. Imaju li ili nemaju ribe potrebnu dužinu, uistinu ne znam. Žao mi je ako fotografija bilo koga vrijeđa. To nije bila moja namjera, pogotovo jer nikad nisam sudjelovao u ovom ribolovu niti posjedujem opremu za takav ribolov.”

Photo: Čitatelj/Facebook

Posjedovanje igluna je prekršaj, svakog ulovljenog treba prijaviti

A da je i posjedovanje igluna prekršaj bez posebne dozvole, u vrijeme koje spominje ministar, govori i Pravilnik o ulovu, uzgoju i prometu tune (Thunnus thynnus), igluna (Xiphias gladius) i iglana (Tetrapturus belone) u članku 39.

(1) Zabranjen je uvoz, izvoz, provoz, uzgoj i promet na domaćem tržištu tune koju ne prati dokumentacija propisana Pravilnikom o programu dokumentacije koja prati plavoperajnu tunu (Thunnus thynnus), igluna (Xiphias gladius) i velikooku tunu (Thunnus obesus) na tržištu.

(2) Zabranjeno je stavljanje na tržište igluna (Xiphias gladius) i velikooke tune (Thunnus obesus) protivno uvjetima propisanim Pravilnikom o programu dokumentacije koja prati plavoperajnu tunu (Thunnus thynnus), igluna (Xiphias gladius) i velikooku tunu (Thunnus obesus) na tržištu.

Ribari s kojima smo razgovarali, gotovo u glas se slažu da je iglun riba koja u mreže ne skače i takva riba se lovi potpuno drugačije. Iako štapovi za ulov stoje iza ministrovih leđa, Kuščević je tvrdio da je ribu kupio na koći.

Photo: Čitatelj

Brza reakcija na sličan slučaj, ali s običnim građanima

Za razliku od slučaja s ministrom, kad nam se nije obratio apsolutno nitko s upitom o podacima na temelju kojih će pokrenuti inspekcijski nadzor, zbog sličnog slučaja u Pučišćima od strane višeg ribarskog inspektora u Splitu na adresu našeg portala stigao je upit uz upozorenje što će se dogoditi ako ne poslušamo.

“Slijedom svega navedenog pod gore navedenim naslovom molimo Vas da nam u roku od tri (3) dana dostavite Vama poznate podatke ( imena i prezimena, kontakte, adrese i sl.) o  osobama koje su sudjelovale u radnjama navedenim pod gore navedenim naslovom na ovu e-mail adresu radi daljnjeg postupanja. Nedostavljanje tražene dokumentacije smatrat će se postupanjem protivno odredbama članka 113. stavka 2. točaka (a) i/ili (b) i/ili (c) i/ili (d) i/ili (e) Provedbene uredbe Komisije (EU) br. 404/2011. Za dodatne informacije stojim Vam na usluzi.”

Naravno, svoju dužnost smo obavili uz onu narodnu “Viruješ li ti meni ili svojim očima?”

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Voli li ministar Lovro Kuščević (ne)sportski ribolov?

Ministar se ispričao, a ribari odgovorili: “Igluni ne skaču u mreže i ribari ih ne love koćama”

VIDEO Mala škola ribolova: Ovako se nedorasli organizmi vraćaju moru

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.