3 min. čitanja

CNN: Zapadna Europa trenutno je usred 'zimskog toplinskog vala' - Mogle bi se ponoviti prošlogodišnje velike suše

CNN: Zapadna Europa trenutno je usred 'zimskog toplinskog vala' - Mogle bi se ponoviti prošlogodišnje velike suše
Foto: Wikimedia

Takozvani zimski toplinski val kojeg karakterizira rekordno niska razina kiše i zapanjujući nedostatak snijega u Europi, ostavlja rijeke, kanale i jezera diljem kontinenta na alarmantno niskim razinama, a stručnjaci upozoravaju da bi se mogle ponoviti prošlogodišnje velike suše.

Slike presušenih riječnih korita i jezera obično su povezane s užarenom ljetnom vrućinom - a ne zimom. No iznimno topao i suh početak godine zahvaća dio Europe, uključujući središnju i jugozapadnu Francusku, sjevernu Španjolsku i sjevernu Italiju.

Što bi to moglo značiti za opskrbu vodom?

Stanje vode u Europi postalo je ionako "vrlo neizvjesno", navodi se u studiji koju su u siječnju objavili znanstvenici tehnološkog sveučilišta u Grazu u Austriji. Studija je koristila satelitske podatke za analizu svjetskih resursa podzemnih voda.

- Prije nekoliko godina nikada ne bih mogao zamisliti da će voda biti problem ovdje u Europi - rekao je Torsten Mayer-Gürr, jedan od znanstvenika.

Rekordno sušno razdoblje u Francuskoj


Francuska, koja doživljava najsuše razdoblje u više od 60 godina, uskoro bi mogla uvesti ograničenja vode.

- Zemlja je pretrpjela niz od 32 uzastopna dana bez značajnijih padalina od 21. siječnja do 21. veljače - rekao je za CNN Simon Mittelberger, klimatolog u Météo-Franceu, što je najduže razdoblje od rekorda još 1959. godine.

Sve to ima štetan učinak na rijeke i jezera u zemlji, kao i na tla zemlje.

- Tla su mnogo suša nego inače - kazao je. Trenutačna razina vlage u tlu u Francuskoj obično bi se mogla vidjeti tek sredinom travnja.

Snijeg je također bio nizak.

- Situacija na Pirinejima blizu je najnižeg rekorda količine snijega za to doba godine - rekao je Mittelberger. Alpe su zabilježile 63% manje snijega nego inače, prema CIMA Research Foundation.

Nedostatak snijega zimi može ugroziti zalihe vode u proljeće i ljeto, jer je manje topljenja snijega za održavanje rijeka.

Prošlog ljeta Francuska je pretrpjela najgoru zabilježenu sušu, ali, upozorio je Mittelberger, ove godine situacija bi mogla biti gora ako ne uslijede značajnije padaline u sljedećih nekoliko mjeseci.

Christophe Béchu, ministar ekološke tranzicije, nazvao je zimsku sušu "bez presedana", i upozorio da je zemlja u stanju pripravnosti.

Izložena korita jezera i osušeni kanali


U Italiji, neke od najpoznatijih 'voda' u zemlji presušuju.

Vodostaji jezera Garda toliko su niski da je sad moguće prošetati do otoka u sredini, uz pojas izloženog korita jezera. Prije nekoliko mjeseci, ova šetnica nije postojala.

Trenutno je također puno teže uzeti vodeni taksi u Veneciji, jer su neki njezini kanali postali previše plitki da bi gondole održale na površini, djelomično, zbog nedostatka padalina.

Grad koji se dugo bojao poplava sada se bori sa suprotnim problemom.

Najduža talijanska rijeka, Po, koja vijuga kroz svoje sjeverno poljoprivredno srce, ima 61% manje vode nego inače za ovo doba godine.

Foto: Wikimedia

Prošlog ljeta talijanska vlada proglasila je izvanredno stanje za područje koje okružuje Po, koje je doživjelo najgoru sušu u posljednjih 70 godina.

Giorgio Zampetti, generalni direktor Legambientea, talijanske ekološke skupine, strahuje da najgore tek dolazi jer kako navodi, 2023. je tek počela, ali pokazuje zabrinjavajuće znakove u smislu ekstremnih vremenskih uvjeta i razine suše, rekao je u izjavi za medije.

U Španjolskoj, koja je prošle godine doživjela najtopliju godinu u povijesti, postoji zabrinutost zbog opskrbe vodom.

- Ne možemo jamčiti opskrbu vodom za pitku vodu ili za gospodarsku uporabu oslanjajući se isključivo na kišu - izjavila je nedavno na tiskovnoj konferenciji Tereza Ribera, ministrica ekološke tranzicije.

Zemlja je odobrila planove za ulaganje oko 24 milijarde dolara u upravljanje vodama, uključujući mjere za unaprjeđenje sanitarnih uvjeta i pročišćavanja i modernizaciju navodnjavanja.

Od 1980. prosječna raspoloživa voda smanjila se za 12 %, s projekcijama da bi do 2050. godine moglo doći do daljnjeg smanjenja od 40%.

Suho vrijeme u Španjolskoj također prijeti cijenjenoj deliciji, pršutu "Jamón ibérico", jer niske količine oborina i rastuće temperature utječu na hranu koju jedu svinje.

"Nadolazeći tjedni bit će ključni"


Iako je Europa i ranije bila pogođena ljetnim sušama, stručnjaci strahuju da bi ova dva iznimno suha mjeseca mogla biti naznaka nove stvarnosti, djelomično uzrokovane porastom prosječnih globalnih temperatura.

- Ti su uvjeti bili rijetki u prošlosti, ali klimatske promjene mijenjaju oborinske režime nad Europom i čine ove ekstreme ponavljajućima i intenzivnijima - rekla je za CNN Andrea Toreti, klimatologinja u Zajedničkom istraživačkom centru Europske komisije.

- Raste zabrinutost zbog nedostatka oborina u posljednjim tjednima, a također uzimajući u obzir sušu 2022. godine. Predstojeći tjedni bit će ključni - kazala je Toreti.

Dodala je i da su ovakvi događaji očekivana posljedica klimatskih promjena u smislu češćih i intenzivnijih vremenskih ekstrema.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.