4 min. čitanja

Brodosplit: "Još u travnju smo Loru upozorili na curenje mazuta - negirali su da je njihov!"

Brodosplit: "Još u travnju smo Loru upozorili na curenje mazuta - negirali su da je njihov!"
Foto: Čitatelji

SPLIT - Nakon nagađanja o tome tko je kriv za istjecanje mazuta u more uz splitsku obalu i akvatorij koji pripada splitskom brodogradilištu, Državni inspektorat otkrio je tko je odgovoran za ekološku katastrofu. Vodopravna inspekcija Državnog inspektorata utvrdila je opasno istjecanje mazuta u prostoru Ministarstva obrane uz objekte vojarne "Admiral Sveto Letica Barba" u Splitu. Po svemu što slijedi očekuju se prekršajne mjere za odgovorne.

Nakon svih izvida posve je jasno da "Brodosplit" nije odgovoran za istjecanje mazuta u akvatoriju koji pokriva i brodogradilište.

Mazut mirovao u podzemnim bazenima dok se nisu ispraznili bazeni iz Spaladium arene

- Još u travnju nepoznata količina mazuta iscurila je iz Lore i smjestila se, kako to kažu u jednom od podzemnih bazena, gdje se slivne vode iz Spaladium Arene i luke Lora na prolasku kroz škver slijevaju u more, i tamo mirovala dok se nisu ispraznili bazeni iz Spaladium arene nakon Europskog prvenstva u vaterpolu.

Mi smo dakle već tada primijetili male tragove mazuta nepoznatog porijekla, kontaktirali kolege iz Lore da li dolazi od njih, a što su oni negirali, i postavili svoje brane koje imamo u okviru redovitog nadzora luke posebne namjene. To se pokazalo ključnom intervencijom, jer je mazut koji je iscurio prije dva tjedna zaustavljen upravo na tim branama. Da ih nije bilo, a govorimo više od 40 tisuća litara mazuta, cijeli bi Kaštelanski zaljev bio zagađen - pojašnjavaju iz Brodosplita.

Ispod kotlovnice u Lori jezero mazuta? MORH: “Utvrđena je manja količina, ali provodi se istraga radi nedvojbenog uzroka!”
Mazut koji je u golemim količinama prije deset dana iscurio u Kaštelanski zaljev, uništio je vjerojatno i ono malo živog svijeta koji živi u katastrofalnim uvjetima okolnih industrijskih postrojenja. No, od kud je iscurio? Informacije stižu na kapaljku, a one službene, umotane su u najfiniji celofa…

Potvrdio je ovo i sam Tomislav Debeljak, koji je za HRT rekao da se to znalo od početka jer odvod dolazi iz luke Lora koja je povezana sa Spaladium Arenom, što se vidi na karti.

- Mi smo u travnju vidjeli nekakve tragove, kao da je netko ispustio iz auta, bio je oko jedan kvadrat i o tome smo ih obavijestili. Rekli su da nije ništa, da je sve u redu, a vjerojatno su već tada znali da se dogodio taj incident. Nakon toga je došlo do ispuštanja dva velika bazena, došle su velike kiše i to je krenulo. U 9 ujutro smo obavijestili organe, stavili smo i brane - rekao je.

Foto: Čitatelji

Da nije Brodosplitovih brana, bio bi zagađen cijeli Kaštelanski zaljev, a štete se mjerile u milijardama!

Da nisu njihove brane bile ondje, objasnio je da bi cijeli Kaštelanski zaljev bio zagađen, a štete bi se mjerile u milijardama. Zaštitne brane su odmah postavili, što je spasilo stvar. Kasnije su nadležne službe postavile još dvije brane, tako da je sada sve pod kontrolom.

- Nitko ne govori da je škver sav u mazutu, to je tko zna kolika tehnička šteta -  rekao je.

Na pitanje koliko je vremena i sredstava potrebno da se očisti obalni dio škvera, Debeljak kaže da je to teško procijeniti.

- Da bi se došlo na neki nivo koji je u redu, treba ili sve skupa izvaditi, pa novo zabetonirati ili staviti novi materijal ili ga kompletno ispjeskariti. To su ogromne štete. Kada kupci dođu i vide da je nešto crno, kažu da neće raditi s tim škverom. To je velika šteta, ali sanirat ćemo u sljedećem razdoblju, dodao je.

Spriječili smo, kaže, hvala Bogu, ogromne štete.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO Brodosplit: “Iscurilo još 500 litara mazuta iz Lore!”
Nakon kiša koje su proteklog vikenda padale, iz luke Brodosplita na ispustu slivnih voda koje iz Spaladium Arene i ratne luke Lora kanalima prolaze kroz područje brodogradilišta, izvučene su nove količine mazuta. - Radi se od oko 500 litara novog mazuta, koji zahvaljujući postavljenim bra…
Mazut u Kaštelanski zaljev nije stigao s broda, već s kopna: “Sreća da se odmah zatvorio ispust”
Kapetan Lučke kapetanije Split Željko Kuštera komentirao je za N1 onečišćenje mora teškim gorivom na području oko splitskog Brodosplita, o čemu je jučer pisao Morski HR. - Po planu iznenadne inetrvencije diglo se uže zapovjedništvo Županijskog operativnog centra, a zatim specijalizirane tvrtke i kr…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.