3 min. čitanja

FOTO/VIDEO Brodosplit: "Iscurilo još 500 litara mazuta iz Lore!"

FOTO/VIDEO Brodosplit: "Iscurilo još 500 litara mazuta iz Lore!"
Foto: Brodosplit

SPLIT - Nakon kiša koje su proteklog vikenda padale, iz luke Brodosplita na ispustu slivnih voda koje iz Spaladium Arene i ratne luke Lora kanalima prolaze kroz područje brodogradilišta, izvučene su nove količine mazuta.  

- Radi se od oko 500 litara novog mazuta, koji zahvaljujući postavljenim branama ne ide dalje izvan akvatorija brodogradilišta.  

Međutim zabrinjava činjenica da i 14 dana nakon incidenta mazut još curi - kazuje za Morski HR Josip Jurišić iz Brodosplita.

U međuvremenu, Vodopravna inspekcija Državnog inspektorata za N1 je potvrdila kako je utvrđeno istjecanje mazuta u prostoru Ministarstva obrane, objekta vojarne „Admiral Sveto Letica-Barba“ u Splitu.

“S obzirom na navedeno, predmetnom subjektu naređeno je poduzimanje mjera za otklanjanje uzroka onečišćenja te je zabranjeno ispuštanje opasnih i štetnih tvari”, poručili su iz Državnog insektorata.

Kako navode, također sukladno Zakonu o vodama poduzet će se prekršajne mjere.

Nadalje, zbog utvrđivanja eventualnog ispuštanja predmetnih opasnih tvari kod drugih subjekata, inspekcijski postupci su u tijeku.

“Po završetku nadzora o utvrđenim činjenicama Državni inspektorat izvijestit će Općinsko državno odvjetništvo u Splitu”, poručili su.

Zašto nakon dva tjedna nitko ništa ne poduzima?

Podsjetimo, prije tri dana nam je izvor kojeg držimo pouzdanim otkrio da mazut istječe iz Lore.

- Kotlovnica se nalazi od škverske ograde 15 metara. Kanal slivnih voda u koji se izlio taj mazut prolazi prostorom kojeg koristi Brodosplit i od tud curi u more - kazuje nam izvor koji ovako pojašnjava zašto su prve informacije sugerirale da je mazut stigao "iz područja brodogradilišta".

Ispod spomenute kotlovnice navodno je čitavo "jezero" mazuta, pa je potencijalna opasnost po okoliš ogromna! Podsjetimo, Do sada je prikupljeno oko 80.000 litara zauljene vode s više od 20.000 litara mazuta! I to nipošto nije malo.

U međuvremenu MORH je krenuo raskopavati područje oko kotlovnice, a što se tamo događa, pitali smo nadležne u Ministarstvu obrane.

MORH: "U jednom šahtu smo našli malo mazuta"

Naime, dosad nije bilo pokazatelja koji bi upućivali na neispravan rad termoenergetskog postrojenja, u kojem se redovito nadzire i kontrolira količina goriva u spremnicima kao i tlak goriva.

Nakon što se pojavila informacija o onečišćenju mora, u jednom odvodnom šahtu u vojarni u Lori utvrđena je prisutnost male količine mazuta te je Hrvatska ratna mornarica odmah pristupila utvrđivanju razloga prisutnosti mazuta.

U ovom trenutku Hrvatska ratna mornarica surađuje sa svim institucijama koje provode istragu kako bi se nedvojbeno utvrdio uzrok onečišćenja, odgovorili su nam iz Ministarstva obrane.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ispod kotlovnice u Lori jezero mazuta? MORH: “Utvrđena je manja količina, ali provodi se istraga radi nedvojbenog uzroka!”
Mazut koji je u golemim količinama prije deset dana iscurio u Kaštelanski zaljev, uništio je vjerojatno i ono malo živog svijeta koji živi u katastrofalnim uvjetima okolnih industrijskih postrojenja. No, od kud je iscurio? Informacije stižu na kapaljku, a one službene, umotane su u najfiniji celofa…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.