2 min. čitanja

Mazut u Kaštelanski zaljev nije stigao s broda, već s kopna: “Sreća da se odmah zatvorio ispust”

Mazut u Kaštelanski zaljev nije stigao s broda, već s kopna: “Sreća da se odmah zatvorio ispust”
Foto: Čitatelji

Kapetan Lučke kapetanije Split Željko Kuštera komentirao je za N1 onečišćenje mora teškim gorivom na području oko splitskog Brodosplita, o čemu je jučer pisao Morski HR.

- Po planu iznenadne inetrvencije diglo se uže zapovjedništvo Županijskog operativnog centra, a zatim specijalizirane tvrtke i krenulo se u sanaciju - opisao je Željko Kuštera jučerašnju akciju.

Službe su i danas na terenu, a djelatnici se bave isušivanjem i ispumpvanjem.

-Postavljale su se brane prvo da se zagradi teren da onečišćenje ne ide van, luku smo fizički zatvorili branama da onečišćenje ne ide prema Kaštelanskom zaljevu. Je li koja kapljica izašla, to ne možemo znati. Izvlačimo sad onečišćenje. Ovo nije došlo s brodova, nego s obale. I dalje će službe istražiti koja je količina i uzrok - dodao je.

Ističe da će tijela nadležna za istragu utvrditi gdje se dogodio ispust kao i u kojoj količini. Mještani tog područja su zabrinuti, no Kuštera napominje da su brane učinkovite:

- Normalno da ljudi brinu, ali ovo su samoupijajuće brane koje se mijenjaju. Brodogradilište je dobro reagiralo što je odmah zatvorilo ispust. Kasnije slijedi i sanacija samog terena.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO More u Kaštelanskom zaljevu prekriveno mazutom!
Mještani Vranjica šalju nam fotografije zagađenja mora u Kaštelanskom zaljevu. Netko je, naime, u more izlio mazut i velika mrlja pluta zaljevom. - Od škvera do crvene lanterne - pojašnjava nam čitateljica kuda se prostire ova mrlja široka nekoliko desetaka četvornih metara. - Mještanin Vranjica…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.