3 min. čitanja

Ispod kotlovnice u Lori jezero mazuta? MORH: "Utvrđena je manja količina, ali provodi se istraga radi nedvojbenog uzroka!"

Ispod kotlovnice u Lori jezero mazuta? MORH: "Utvrđena je manja količina, ali provodi se istraga radi nedvojbenog uzroka!"
Foto: Čitatelji

Mazut koji je u golemim količinama prije deset dana iscurio  u Kaštelanski zaljev, uništio je vjerojatno i ono malo živog svijeta koji živi u katastrofalnim uvjetima okolnih industrijskih postrojenja. No, od kud je iscurio? Informacije stižu na kapaljku, a one službene, umotane su u najfiniji celofan. Ipak, sve je više sumnji da teško gorivo nije stiglo od industrije. Barem ne one proizvodne.

U našu redakciju stiže informacija da je mazut isticao iz vojne luke Lora. Kako doznajemo od izvora kojeg držimo pouzdanim, mazut se nalazi ispod spremnika s vodom u vojnoj luci i iscurio je ispod kotlovnice, koja se koristi za grijanje.

Slivni kanal ide iz Lore, prolazi kroz prostor Brodosplita i tamo završava u moru

- Kotlovnica se nalazi od škverske ograde 15 metara. Kanal slivnih voda u koji se izlio taj mazut prolazi prostorom kojeg koristi Brodosplit i od tud curi u more - kazuje nam izvor koji ovako pojašnjava zašto su prve informacije sugerirale da je mazut stigao "iz područja brodogradilišta".  

Ispod spomenute kotlovnice navodno je čitavo "jezero" mazuta, pa je potencijalna opasnost po okoliš ogromna! Podsjetimo, Do sada je prikupljeno oko 80.000 litara zauljene vode s više od 20.000 litara mazuta! I to nipošto nije malo.

U međuvremenu MORH je krenuo raskopavati područje oko kotlovnice, a što se tamo događa, pitali smo nadležne u Ministarstvu obrane.

MORH: "U jednom šahtu smo našli malo mazuta"

Naime, dosad nije bilo pokazatelja koji bi upućivali na neispravan rad termoenergetskog postrojenja, u kojem se redovito nadzire i kontrolira količina goriva u spremnicima kao i tlak goriva.

Nakon što se pojavila informacija o onečišćenju mora, u jednom odvodnom šahtu u vojarni u Lori utvrđena je prisutnost male količine mazuta te je Hrvatska ratna mornarica odmah pristupila utvrđivanju razloga prisutnosti mazuta.

U ovom trenutku Hrvatska ratna mornarica surađuje sa svim institucijama koje provode istragu kako bi se nedvojbeno utvrdio uzrok onečišćenja, odgovorili su nam iz Ministarstva obrane.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Mazut i dalje curi u Kaštelanski zaljev! Tko je kriv?
Prije šest dana objavili smo vijest o curenju mazuta u Kaštelanski zaljev, na što su nam skrenuli pozornost mještani Vranjica. Velika mrlja na površini mora sugerirala je ozbiljno zagađenje, a od kud curi mazut, do danas se nije doznalo. Kapetan Lučke kapetanije Split Željko Kuštera za Dal…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.