3 min. čitanja

BRODOSPLIT JE U BLOKADI Što će se dogoditi ako završi u stečaju?

BRODOSPLIT JE U BLOKADI Što će se dogoditi ako završi u stečaju?
Foto: Morski HR

Mateo Puljić, bivši predstečajni povjerenik u slučaju Brodosplita, govorio je za N1 o blokadi te kompanije i razlozima urušavanja predstečajnog postupka.

- Brodosplit je sada povukao prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Kada sud odluči o tome, znat ćemo što dalje - kazao je Puljić pa dodao da je otvaranje stečajnog postupka ipak izgledno ako kompanija ne izađe iz blokade.

Na pitanje tko je pokrenuo blokadu, Puljić odgovara da se radi o blokadi koja je bila prije otvaranja predstečajnog postupka.

- Nemam podatke koliko danas iznosi, ali prije otvaranja predstečajnog postupka blokada je iznosila ugrubo oko 51 milijun kuna - kazao je.

Foto: Morski HR

Smatra da je Uprava Brodosplita prava adresa za pitanje o najizglednijem raspletu vezanom uz blokadu.

- Predstečaj je pravomoćno okončan, ja više nisam predstečajni povjerenik i oni više nisu pod nadzorom. Što će biti dalje, Uprava najbolje zna s obzirom na to da su jedini upoznati s tim koje korake poduzimaju u smjeru uklanjanja blokade - kazao je Puljić.

FOTO/VIDEO EKSKLUZIVNO Ušli smo u hale Brodosplita gdje se grade hrvatski vojni brodovi koje Banožić ne želi!
Splitsko brodogradilište gradit će seriju ophodnih brodova, objavio je službeno Brodosplit u kolovozu 2020. godine, nakon što je konačno dvije godine prije porinut i to poslije teških porođajnih muka Omiš, zasad jedini novi brod u Hrvatskoj ratnoj mornarici poslije (u to vrijeme) 16 godina.…

Zašto se predstečajna nagodba urušila?

Istaknuo je dva glavna problema zbog kojih je propao plan predstečajne nagodbe.

- To je plaćanje stvari koje nisu smjele biti plaćene. Konkretno, plaćanje određenih odvjetničkih društava i ureda za koje nisu dokazali da su nužni za redovito poslovanje kompanije. Isto tako, vršena su neka druga plaćanja, čija opravdavanja nisu držala vodu - rekao je Puljić dodajući da se u drugom slučaju radi o plaćanju povezanih kompanija za projekte koji su navodno izvršeni prije nekoliko godina.

Na pitanje koliko je problema generirano u vrijeme Tomislava Debeljaka, a koliko kumuliranih problema koji nisu riješeni u procesu za koji je Debeljak u okviru restrukturiranja dobivao pomoć države, Puljić je kazao:

- Prema podacima s kojima raspolažem, manji dio problema se odnosio prije privatizacije, a veći nakon privatizacije, dakle, na razdoblje u zadnjih osam godina.

Foto: Morski HR

Dva potencijalna scenarija

Kazao je i da prema podacima koje ima, poslovanje Brodosplita je teško održivo.

- U slučaju da Brodosplit završi u stečaju, vjerovnici će donijeti odgovarajuće odluke. Ako odluče da nema interesa za stečajni plan i nema zainteresiranog za preuzimanje Brodosplita, slijedi rasprodaja imovine te gašenje Brodosplita - rekao je pa nastavio:

- Ako izađe iz blokade, mogli bi podnijeti novi prijedlog za sklapanje predstečajnog sporazuma. Ako im sud da novu šansu, mogli bi ići u novi predstečaj. Ako ostanu u blokadi, izvjesno je otvaranje stečaja.

Na kraju, zaključuje da što duže blokada traje, manja je šansa za spas Brodosplita.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

MORH demantira Brodosplit: “Ispunili smo sve financijske obaveze i činimo sve kako bi došlo do završetka gradnje i opremanja ophodnih brodova!”
Nakon što smo ušli u halu Brodosplita gdje su se gradila preostala 4 ophodna broda za Hrvatsku ratnu mornaricu, ali je gradnja zbog niza okolnosti stala, upit smo za komentar poslali Ministarstvu obrane, koje se javilo s demantijem iznsenih tvrdnji iz splitskog škvera. Priopćenje MORH-a prenosimo u…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.