8 min. čitanja

FOTO/VIDEO EKSKLUZIVNO Ušli smo u hale Brodosplita gdje se grade hrvatski vojni brodovi koje Banožić ne želi!

FOTO/VIDEO EKSKLUZIVNO Ušli smo u hale Brodosplita gdje se grade hrvatski vojni brodovi koje Banožić ne želi!
Foto: Morski HR

SPLIT - Splitsko brodogradilište gradit će seriju ophodnih brodova, objavio je službeno Brodosplit u kolovozu 2020. godine, nakon što je konačno dvije godine prije porinut i to poslije teških porođajnih muka Omiš, zasad jedini novi brod u Hrvatskoj ratnoj mornarici poslije (u to vrijeme) 16 godina. I gradnja je krenula, brodovi su, ono što javnost uopće ne zna, u većoj mjeri dovršeni, a mi smo ih, građani ove zemlje i porezni obveznici (prema ugovoru iz 2014. godine) dobrim dijelom i otplatili. I tu je priča stala, a radnici su se s navoza povukli. Što je sad s brodovima i kako izgledaju? Nakon pregovora s upravom Brodosplita, prvi smo dobili posebnu dozvolu da uđemo u hale i osobno se uvjerimo kako izgledaju. Prvi donosimo ekskluzivne snimke vojnih brodova koji se grade za Hrvatsku vojsku, koje, kako zasad stvari stoje, nitko ne želi.

Vlada RH je na svojoj sjednici od 2. prosinca 2021. bila široke ruke i dala blagonaklonost za povećanu cijenu gradnje pet ophodnih brodova. Bilo je to usred korona krize, a dobrano prije rata u Ukrajini i posljedica koje je ova tragedija donijela brodogradnji i ovom hrvatskom brodogradilištu u koje su se svi donedavno kleli, šakom i kapom dijelili državni novac, no sada se odjednom državna pipa zatvorila, a argumenata niotkud. Nas je pak zanimalo u kakvom su stanju ti brodovi danas i željeli smo to javnosti pošto-poto prikazati.

Prvi brod nakon Omiša 86 posto gotov!

Idemo stoga odmah u glavu s podacima koje smo doznali:

Fizička gotovost brodova iz Ugovora i postotak plaćanja je sljedeći:

  • Prvi brod (prototip) je 100% gotov i isporučen, a plaćeno je 97% njegove vrijednosti iz 2014. godine.
  • Drugi brod je fizički gotov 86%, a plaćeno je 77% njegove vrijednosti iz 2014. godine.
  • Treći brod je gotov 73% fizički gotov, a plaćeno je 64% njegove vrijednosti iz 2014. godine.
  • Četvrti brod je fizički gotov 64%, a plaćeno je 58% njegove vrijednosti iz 2014. godine.
  • Peti brod je fizički gotov 58%, a plaćeno je 58% njegove vrijednosti iz 2014. godine.

Dozvolu za snimanje dobili smo pod uvjetom da video i foto materijale ne odrađujemo odozgo, jer to, kako su nam rekli, iz sigurnosnih razloga ne dozvoljava Ministarstvo obrane, stoga smo se prilagodili situaciji i krenuli pješke u obilazak s kacigom na glavi. Nismo smjeli imati dron, niti se penjati po novogradnjama. No bez obzira na ove uvjete, naš je uvjet za priču o Brodosplitu bilo prikazivanje stvarnog stanja, kako ga vide u samom škveru; slike, podaci brojke. Bez toga, tamo sigurno ne bi ni došli.

Baš kad smo stigli, Debeljak šmugnuo na "sastanak"

Naravno s opravdanim razlogom, tražili smo susret s njim (dva tjedna prije), no mimoišli smo se s Tomislavom Debeljakom koji je doslovno, kažu nam, baš kad smo stigli "izletio na žuran sastanak", iako je (pouzdano znamo) znao da ćemo doći jer nam je dozvolio snimanje koje je osobno odobrio. Izostat će stoga intriga i odgovor na pitanje kako je Tomislav uvijek spreman za susret s kamerama nacionalnih televizija, a bilo kakvo općenje s Morskim HR je do sad osobno vješto izbjegavao.

Ipak, ima onih koji su plaćeni da kažu što bi inače Tomislav rekao, pa sva težina izgovorenog na kraju spadne na čovjeka kojem je to i inače dužnost. Kroz Brodosplit nas je u sunčano listopadsko jutro ljubazno proveo glasnogovornik Josip Jurišić koji nas putem brifira podacima i kaže da je ukupan prosjek fizičke gotovosti svih ugovorenih brodova čak 76%!

- Do sada je plaćeno 70% ukupne vrijednosti ugovora i to prema cijenama iz 2014., dok prema stvarnim troškovima, zbog proteka vremena taj iznos pokriva samo 47% - spušta nam brojke sugovornik i kao na toboganu, spušta se do još nižih:

- Gledajući samo brodove u seriji, do sada je plaćeno samo 35,19% njihove troškovne vrijednosti na dan 01. veljače 2022. a dok im je prosječna gotovost 70% - procjena je iz Brodosplita.

Još uvijek ministar: "Mi će mo ih završiti dalje" - No nije rekao, koji "mi"?

Podsjetimo, još uvijek aktualni ministar hrvatske obrane Mario Banožić kudio je Brodosplit, pravdajući se pritom da su ovi brodovi "potrebni Hrvatskoj ratnoj mornarici". Tada je posjetio da je ugovor o gradnji brodova obalne straže u Brodosplitu potpisan 2014. godine te da mu je kao ministru cilj da ti brodovi budu završeni i isporučeni 2023. godine.

To je, dakle bilo 2021. E godinu poslije njegovo skromno znanje o ekonomiji rezultiralo je izjavom koja se ni otprilike ne može opisati kao - citat njegove izjave iz rujna 2022. koju zato prenosimo u cjelini:

- Ako tvrtka završi u poteškoćama neka se ti brodovi predaju. Mi ćemo ih završiti dalje. Ono što je sigurno, ako ne mogu završiti te brodove mi imamo pravo brodove završiti negdje drugdje - poručio je još uvijek ministar i izrazio pritom žaljenje što pojedini mediji iznose neistinite podatke u vezi s gradnjom brodova za HRM i zbunjuju javnost.

Nije pritom spomenuo gdje će ih dovršiti, tko su to "mi", kad će ih dovršiti, a pogotovo što će s novcem kojeg smo mi (ovaj put "mi" kao porezni obveznici) već uplatili? Pokušali smo stoga doznati i to.

- Ugovor o gradnji 1+4 Obalna ophodna broda potpisan je nakon međunarodnog natječaja između Naručitelja MORH-a i Graditelja Brodogradilište specijalnih objekata d.o.o. u prosincu 2014. godine. Prvi brod, tj. prototip koji je morao proći kompletno reprojektiranje i vrlo složena i detaljna ispitivanja isporučen je u prosincu 2018. Sve okolnosti gradnje i testiranja već su ranije komunicirane javno, te je prototip nakon kompletnog reprojektiranja ocijenjen vrhunskim ocjenama od korisnika Hrvatske ratne mornarice, odnosno njene Obalne straže. Posebno je efikasan u nepovoljnim vremenskim uvjetima, odnosno jakoj buri i visokom moru, zbog čega se u akcijama traganja i spašavanja redovito poziva i obalna straža s brodom OOB-31 ''Omiš'' - odgovaraju nam na ovo pitanje iz Brodosplita i nastavljaju:

- Dodatkom 4 osnovnog Ugovora tek 17.02.2020. godine dan je nalog Naručitelja za gradnju brodova u seriji. Isti se grade paralelno, te je za praćenje planirane dinamike gradnje bilo nužno osigurati dovoljno sredstava u proračunu, zbog čega se čekalo s početkom gradnje oko godinu dana.

Analizom troškova gradnje (energija, rad, materijali) izrađenom od strane ovlaštenog sudskog vještaka (obostrano prihvaćenog) od sklapanja ugovora 02.12.2014. do sklapanja „Dodatka 4“ dana 17.02.2020. utvrđen je porast u visini od 21,85%, da bi isti vještak analizom do 01.02.2022. godine izradio nalaz kojim utvrđuje porast tih istih troškova u visini od 79,03%. Analiza sudskog vještaka nakon 01.02.2022. do danas za sada nije rađena. Trenutna tržišna vrijednost ovakvih obalno ophodnih brodova na svjetskom tržištu je oko 20-ak milijuna eura, što je 2,5 puta više nego 2014. godine - smatraju u Brodosplitu.

"Nemoguć nam je nastavak gradnje po cijenama iz 2014. godine!"

No, šećući se halom, glasnogovornik Jurišić nam isklično napominje da "razlika u plaćenom i stvarnim troškovima svih izvršenih radova do sada iznosi preko 120 milijuna kuna:

- Nemoguć je zato i neodrživ nastavak gradnje po cijenama iz 2014. godine. I dužnost uprave (prema odredbama Zakona o trgovačkim društvima) je štititi poslovanje društva kojim upravlja - poručuje i dodaje dalje:

- Potpisano je do sada ukupno 5 (pet) Dodataka osnovnom Ugovoru. Dva od njih se odnose na korekciju ugovornog iznosa i to jedan na smanjenje ugovornog iznosa radi odustajanja Naručitelja od dijela Ugovorene specifikacije, a drugi na povećanje ugovornog iznosa u visini 10% (Naručitelj to ograničava radi primjene Zakona o javnoj nabavi koji je bio važeći na dan sklapanja Ugovora, unatoč činjenici da je i Nalazom vještaka utvrđena promjena u visini 21,85%). Plaćanje ove razlike Dodatkom 5 ugovoreno je tek na isporuci drugog, trećeg i četvrtog broda u seriji. Dakle do sada nije bilo plaćanja nikakve korekcije cijene na više.

Prema Zakonu o obveznim odnosima Graditelj može zahtijevati povećanje cijene radova ako su se u vremenu između sklapanja ugovora i dana kad su radovi prema ugovoru trebali biti završeni, a bez njegova utjecaja, povećale cijene elemenata na temelju kojih je određena cijena radova. Prema istom Zakonu naručitelj ima pravo i ne prihvatiti povećanje cijena, ali tada se ugovor raskida i naručitelj pokriva troškove do tada. Odlukom Vlade RH donijeta je odluka da se povećanje cijena prihvati umjesto da se ide u raskid ugovora - pojašnjava Jurišić.

"Brodovi su u vlasništvu Graditelja i ne možete nastaviti gradnju drugdje"

- Ugovorni graditelj Obalno ophodnih brodova je Brodogradilište specijalnih objekata d.o.o. koje posluje redovito. Jamstvo za dovršetak gradnje svih 4 brodova u seriji je samo osiguranje potrebnih financijskih sredstava, poštujući Zakon o obveznim odnosima koji regulira promjene na tržištu u slučaju nepredviđenih okolnosti, te između ostalog i Zaključaka Vlade RH od 30. rujna 2021. i 21. lipnja 2022. Brodovi su vlasništvu Graditelja i gradnju nije moguće nastaviti negdje drugdje.

Graditelj o svim aspektima realizacije ovog projekta kontinuirano informira Naručitelja na način kako je to Ugovorom definirano. S poslovne strane Graditelj isto tako kontinuirano predlaže i inicira potrebne sastanke na kojima se mogu u direktnom kontaktu i razgovoru dati sve moguće informacije i prijedlozi nužnih aktivnosti, sve u cilju uspješnog okončanja projekta. Naručitelj diktira tempo sastanaka, prihvaćanje istih kao i provedbu potrebnih aktivnosti - detaljno su nam pojasnili u Brodosplitu za vrijeme našeg obilaska.

S obzirom da smo ja, kao autor ovog teksta, mi, kao redakcija portala koji ovo objavljuje, vi kao porezni obveznici dužni pitati - što je s našim novcima, isto smo poslali na adekvatnu adresu.  

Za komentar cijele ove zamrzlame poslali smo upit u Ministarstvo obrane. Odgovor u obliku demantija navoda iz Brodosplita, stigao je u srijedu, 26. listopada, a možete ga pročitati OVDJE.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

MORH demantira Brodosplit: “Ispunili smo sve financijske obaveze i činimo sve kako bi došlo do završetka gradnje i opremanja ophodnih brodova!”
Nakon što smo ušli u halu Brodosplita gdje su se gradila preostala 4 ophodna broda za Hrvatsku ratnu mornaricu, ali je gradnja zbog niza okolnosti stala, upit smo za komentar poslali Ministarstvu obrane, koje se javilo s demantijem iznsenih tvrdnji iz splitskog škvera. Priopćenje MORH-a prenosimo u…

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.