3 min. čitanja

Amerikanci se pitaju kako će euro zapravo utjecati na hrvatski turizam?

Amerikanci se pitaju kako će euro zapravo utjecati na hrvatski turizam?
Foto: 404Agency

U Hrvatsku su s početkom godine i eurom kao službenom valutom, došle i značajne promjene koje će odrediti njenu budućnost kao popularne turističke destinacije.

Kako bi se potpuno integrirala u jedinstveno europsko tržište, Hrvatska je napustila kunu i prešla na euro, ali i pridružila se Schengenu, piše američki portal Traveling lifestyle.

Otkako se Hrvatska pridružila europskoj monetarnoj uniji, kuna više nije prihvaćena kao valuta. Usprkos raširenim pretpostavkama da će se cijene dobara jednostavno “prebaciti” s kuna na eure u trenutku prelaska na novu valutu, to se nije dogodilo.

Od prvog siječnja, kad je jači euro naglo izbacio slabiju kunu s tržišta i “euroizirao” sva dobra, usluge i transakcije u zemlji, troškovi života u Hrvatskoj značajno su porasli. Nažalost, teško razdoblje prelaska, kao i inflacija diljem EU-a, nisu smanjile ovaj teret, prenosi N1.

Porast u cijenama značajno je veći nego se predviđalo, u nekim slučajevima prelazeći 10 ili 15 posto.

Financijski pritisak najjače osjeća srednja klasa u Hrvatskoj, no i turisti će primijetiti udar

Hrvatski ministar gospodarstva Davor Filipović kaže da inflacija u zemlji trenutno iznosi 13.5 posto, a najviše su porasle cijene hrane i bezalkoholnih pića. I druge industrije su također pod pritiskom.

Inspektorat utvrdio gotovo 2000 povreda oko uvođenja eura, trgovci varali na cijenama osnovnih namirnica
Od stupanja na snagu Zakona o uvođenju eura kao službene valute te obveze dvojnog iskazivanja cijena roba i usluga od 5. rujna 2022., inspekcije Državnog inspektorata Republike Hrvatske (DIRH) obavile su 8.028 nadzora koji su imali za cilj zaštitu potrošača i radnika te pravilno informiranje potroša…

Ministar upozorava da maloprodajni lanci “besramno pokušavaju zavarati kupce zaokružujući cijene na sljedećih 10 ili čak i više.”

Svima je jasno da će se rast cijena u restoranima, hotelima, apartmanima i turističkim atrakcijama kretati od prosječnog do ogromnog.

Zaključak je da Hrvatska više nije financijski pristupačnija od Italije ili Španjolske.

Također ne obećava da je u tek pet dana prijavljeno čak 1.738 slučajeva kršenja pravila o prelasku na euro. Ministar je izjavio da su “sve alternative na stolu”, uključujući stvaranje crnih lista i zamrzavanje cijena “širokog spektra proizvoda” kako bi se spriječilo da cijene rastu izvan kontrole, ali i zaštitilo građane i turiste od nepoštenih praksi, prenosi N1.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Filipović: “Trgovački lanci pokušavaju prevariti građane, to im neće proći!”
Zbog poskupljenja nakon uvođenja eura, ministar gospodarstva Davor Filipović danas je okupio predstavnike trgovačkih lanaca. - Inflacija je trenutno 13,5 posto. Vidimo da se to najviše odnosi na cijene u trgovačkim lancima. Vlada je u covid krizi osigurala plaće za privatni sektor. Trgovci podižu c…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.