3 min. čitanja

Inspektorat utvrdio gotovo 2000 povreda oko uvođenja eura, trgovci varali na cijenama osnovnih namirnica

Inspektorat utvrdio gotovo 2000 povreda oko uvođenja eura, trgovci varali na cijenama osnovnih namirnica
Foto: Pixabay

Od stupanja na snagu Zakona o uvođenju eura kao službene valute te obveze dvojnog iskazivanja cijena roba i usluga od 5. rujna 2022., inspekcije Državnog inspektorata Republike Hrvatske (DIRH) obavile su 8.028 nadzora koji su imali za cilj zaštitu potrošača i radnika te pravilno informiranje potrošača o cijenama proizvoda i usluga u kunama i eurima.

Turistički i tržišni inspektori Državnog inspektorata utvrdili su ukupno 1.738 povreda odredbi Zakona, javlja RTL Danas.

Nejasno isticanje cijena i nepravilna konverzija

Najveći broj povreda odnosio se na to da poslovni subjekti nisu dvojno iskazivali cijene, nisu isticali cijene na jasan, vidljiv, čitljiv i lako uočljiv način, da nisu isticali ili su nepravilno isticali fiksni tečaj konverzije te da nisu iskazivali dvojni iznos na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

PRIPAZITE NA OVO! Čim je stigao euro, krenula neopravdana poskupljenja i muljanja s računima - Plenković sazvao hitan sastanak!
“Kako ih nije sram?” - samo je jedna od poruka, pristigla u našu redakciju na ime onih ugostitelja i trgovaca koji su se dobro okoristili prijelaznim razdobljem promjene valute u kojem je moguće plaćati kunama i eurima. - Danas u jednom trgovačkom lancu, cijene u eurima i kunama - ka

Šest slučajeva zakidanja radnika

Inspektori rada Državnog inspektorata u istom razdoblju nadzirali su obvezu dvojnog iskazivanja ukupnog iznosa isplaćenog radniku na račun na ispravi o isplati plaće, naknade plaće, otpremnine i drugih materijalnih prava koji se radniku isplaćuju na temelju propisa, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu i ugovora o radu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

Za navedeno, kako navode iz DIRH-a, obavljeno je 1085 inspekcijskih nadzora, a u šest njih utvrđeno je kršenje odredbi Zakona.

Trgovci varali na cijenama mlijeka, mesa, šećera, brašna i ulja

Nadalje, DIRH je od stupanja na snagu Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda, 10. rujna 2022. godine, obavio 965 inspekcijskih nadzora i otkrio 51 slučaj povrede prodaje određenih prehrambenih proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske.

Povrede Vladine odluke odnosile su se na prodaju jestivog suncokretovog ulja, 29 njih na prodaju UHT mlijeka s 2,8% mliječne masti, tri na bijeli kristalni šećer, devet njih na glatko brašno, sedam njih na oštro brašno, jedna na svinjski vrat s kostima te jedna na svježe cijelo pile po kilogramu.

Nadzorne aktivnosti DIRH-a za cilj imaju doprinijeti procesu uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Filipović: “Trgovački lanci pokušavaju prevariti građane, to im neće proći!”
Zbog poskupljenja nakon uvođenja eura, ministar gospodarstva Davor Filipović danas je okupio predstavnike trgovačkih lanaca. - Inflacija je trenutno 13,5 posto. Vidimo da se to najviše odnosi na cijene u trgovačkim lancima. Vlada je u covid krizi osigurala plaće za privatni sektor. Trgovci podižu c…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.