4 min. čitanja

Amerikanci potvrdili: “Vršili smo testiranja u Jadranu!”

“Američki vojni brod Bruce C. Heezen vršio je oceanografsko istraživanje u koordinaciji s Hrvatskim vlastima”, izjavio je to Travis Weger, glasnogovornik zapovjedništva mornaričke logistike za Europu i Afriku. Ova izjava je ujedno i prva službena potvrda i odgovor na pitanje što je američka vojska radila na hrvatskom teritoriju, iako još uvijek nisu objasnili  prirodu svojih istraživanja. Podsjetimo, Hrvatsko Ministarstvo obrane je na naše pitanje o djelovanju američke mornarice u akvatoriju Mljeta odgovorilo da je riječ o ispitivanju opreme za istraživanje mora koja se nalazi na spomenutom brodu. Na naše pitanje da nam definiraju o kojem uređaju se radi, spomenuto ministarstvo nas je u vlastitoj državi uputilo na Veleposlanstvo SAD-a.

Američki časopis Forbes i jedan od najuspješnijih poslovnih magazina na svijetu je nakon najčitanijeg svjetskog portala Daily Maila, objavio već drugi tekst o priči koju smo započeli na našem portalu. Tema očito više brine svjetsku javnost od hrvatskog Ministarstva obrane. Upravo su Amerikanci donijeli novu slagalicu u priči za koju nas je Ministarstvo koje bi trebalo štititi integritet naših granica, sramotno i ponižavajuće pokušalo utjerati u slanje upita prema stranom Veleposlanstvu.

Uređaj služi za podmorničko ratovanje

Forbes tako donosi davno zaboravljeni tweet sa službenog računa američke mornarice 2014. godine, koji tada nije imao lajkova i retvitova. Ova dragocjena objava može pružiti vrijedne tragove za otključavanjem morske misterije s Jadrana. Posljednji trag službenog Twitter računa Mornaričkog ureda za oceanografiju vojske SAD-a NAVOCEANO pokazuje kako se gotovo identičan uređaj izvlači oceanografskim brodom klase Pathfinder. I daje oznaku: EARS = “UŠI”.

EARS je kratica za ekološki sustav snimanja. Kao i puno toga u podvodnom ratovanju, i ova naizgled civilna misija može imati ratne implikacije. EARS su hidrofoni koji mogu dugoročno snimati zvukove oceana. Možemo pretpostaviti da mornarica koja zna kako zvuči ambijentalna buka u određenom kutku mora ili oceana tijekom cijele godine, zna kada će ona zvuči drugačije. Zvuk je kamen temeljac za otkrivanje i prikrivanje u podmorničkim ratovima, piše Forbes.

Izvorni sustav uveden je početkom 2000-ih i može snimati zvukove mora do 1 godine. Uređaji se mogu smjestiti u relativno duboke dijelove mora, do dubine od 900 metara. Kasnije modifikacije učinile su sustav fleksibilnijim.

Narančasti dio sličan kutiji nije sam EARS senzor. Riječ je o plutači, koja se naziva Qube with Release (kuka s otpuštanjem).  Djeluje tako da je plutača duboko ispod površine, zadržana težinom sidra (koju je hrvatski ribar Darko Kunac odvukao na površinu). Kad je brod američke mornarice spreman za preuzimanje, ona šalje kodiranu poruku na uređaj za prihvaćanje.

NASA centar u Opatiju poslao pomorski uređaj na testiranje

Svemirski centar Stennis NASA je najpoznatiji po testiranju masivnih raketnih motora koji su uključeni u istraživanje svemira. Manje je poznato, međutim, da je to dom nekoliko pomorskih jedinica. Zapovjedništvo za pomorsku meteorologiju i oceanografiju (NAVMETOCCOM) vodi Program pomorske oceanografije. Tamo je smješten i mornarički oceanografski ured (NAVOCEANO). Svi su na istoj adresi, stoga ne čudi poveznica s NASA-om koju je imala dostavnica uređaja s adresom koju je objavio Morski RH.

U međuvremenu smo angažirali mornaričkog vojnog stručnjaka koji je nekoć radio za Hrvatsku ratnu mornaricu, da nam pojasni smjer kretanja američkog vojnog broda. Kaže nam: “Ovo što vidite, nipošto nije slučajno!”

Foto: Vesselfinder / Screenshot

Ovo sa slike su manevri koji su nastali NAKON vađenja plutače iz mora. Pretpostavka je da su na USNS Bruce C Heezen uočili izostanak signala s plutače…

(18:30 ribar izvadio plutaču iz mora)
8.1.2019.
1. 19:01 dolazak u područje pretrage (najlijevija strelica na liniji je bila oko 18:30)
(19:18? ribar objavljuje fotografije plutače na FB grupama)
2. 20:55 dolazak na početnu poziciju (držanje na mjestu)
3. 4. 5. 22:39 – 00:30 pripremna ploviba za pretraživanje područja
9.1.2019.
5. i 6 pretraživanje područja od 00:30 do 06:34
7. 07:15 ponovni dolazak na početnu poziciju (držanje na mjestu)
8. 09:44 izlazak iz područja pretrage
9. 14:04 odlazak na točku sastanka s ribarom
10. 15:40 plutanje na točki sastanka s ribarom
11. 16:42 izlazak iz Teritorijalnog mora Republike Hrvatske

(16:53 isključivanje AIS-a)

Kina im zaplijenila dron u sličnom incidentu

Podsjetimo, USNS Bruce C. Heezen je brod za oceanografsko istraživanje klase Pathfinder i djelovao je uz dopuštenje hrvatske Vlade, a Hrvatska je saveznik SAD-a i članica NATO-a od 2009. godine.

Plovila klase Pathfinder su među najmanje zapaženim u američkoj mornarici. Služe obično za istraživanje morskog dna za koje koristi uređaj za vuču s preciznim širokokutnim sonarom s više snopova. Koristi se za izradu točnih karata koji bi mogli pružiti taktičku prednost ratnim brodovima američke mornarice.

Klasa je i ranije imala incidente sa svojim uređajima. U prosincu 2016., Heezenovom sestrinskom brodu USNS Bowditch, jednog od podmorskih bespilotnih dronova nakratko je zaplijenila Kina. “Ocean Glider” je vjerojatno prikupljao oceanografske podatke koji bi mogli biti od koristi za podmorničke operacije i protupodmorničko ratovanje. Misteriozni uređaj koji je otkriven zahvaljujući ribaru iz Podgore, možda ima sličnu ulogu, zaključuje Forbes.

Dakle, ovaj misteriozni objekt možda nije NASA-ova svemirska tehnologija, ali ima tajnu ulogu u strateškoj prednosti američke mornarice.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

MORH odgovara na naš upit o tajanstvenom uređaju u Jadranu: “Pitajte Veleposlanstvo SAD-a detalje”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.