2 min. čitanja

MORH odgovara na naš upit o tajanstvenom uređaju u Jadranu: “Pitajte Veleposlanstvo SAD-a detalje”

MORH odgovara na naš upit o tajanstvenom uređaju u Jadranu: “Pitajte Veleposlanstvo SAD-a detalje”
Foto: Darko Kunac Bigava

Velik interes javnosti za tajanstvenim uređajem kojeg je američki vojni brod ispitivao u akvatoriju Mljeta nagnao nas je da ponovimo pitanje na koje nam Ministarstvo obrane nije dalo konkretan odgovor. Tražili smo stoga jasnu informaciju o kakvom se uređaju i ispitivanju opreme radi, a koje su odobrili američkom vojnom brodu USNS Bruce Heezen, na kojem su bila i dva hrvatska časnika. Pitali smo Ministarstvo još i o kakvom je istraživanju riječ?

Dobili smo i odgovor Ministarstva obrane Republike Hrvatske u kojem stoji:

“Kao što samo vas već prethodno izvijestili, sukladno zakonskim propisima, Ministarstvo obrane je uz druga nadležna tijela izdalo prethodnu suglasnost Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za provedbu aktivnosti ispitivanja opreme i uređaja za istraživanje mora znanstveno-istraživačkom brodu Bruce C. Heezen iz sastava Ratne mornarice SAD-a. Konačno odobrenje za provedbu aktivnosti, a temeljem prethodno pribavljenih suglasnosti izdalo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Sukladno Pomorskom zakoniku, provedbu predmetne aktivnosti na američkom brodu pratila su dva časnika Hrvatske ratne mornarice.

Ne radi se ni o kakvom istraživanju, nego je riječ o ispitivanju opreme za istraživanje mora koja se nalazi na znanstveno-istraživačkom brodu Bruce C. Heezen iz sastava Ratne mornarice SAD-a. Predmetni uređaj koji je nađen u moru američka strana je prijavila u postupku ishodovanja odobrenja za provođenje ispitivanja istraživačke opreme koju brod posjeduje.

Molimo Vas da se za detaljne informacije o vrsti opreme, obratite Veleposlanstvu SAD-a”.

Iako smo se prethodno obratili i američkom Veleposlanstvu koji su nas naknadno nazvali da bi nam rekli kako “zasad još uvijek nemaju informacija o čemu se točno radi” i na tome je stalo, ponovimo još jednom:

Ministarstvo obrane suverene zemlje Republike Hrvatske u službenom odgovoru svojim građanima o uređaju za kojeg nam apsolutno nitko nije htio odgovoriti čemu služi i što je radio u hrvatskim teritorijalnim vodama, poručuje da se za odgovor obratimo veleposlanstvu strane zemlje.

Komentare i zaključke donesite sami…

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Morski HR bio meta masovnog hakerskog napada iz Sjeverne Amerike
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.