2 min. čitanja

MORH-ov odgovor: “Dali smo dozvole vojnom brodu SAD-a da testiraju uređaje u Jadranu”

MORH-ov odgovor: “Dali smo dozvole vojnom brodu SAD-a da testiraju uređaje u Jadranu”
Foto: Vesselfinder / Screenshot

O tajanstvenom uređaju kojeg su ribari pronašli u moru kod Mljeta napokon se oglasilo i Ministarstvo obrane. Pitali smo ih ima li Ministarstvo obrane spoznaje zašto je američki vojni brod radio neobične manevre u hrvatskim teritorijalnim vodama i od kud ovakav uređaj kod Mljeta? O kakvom uređaju se radi i što radi u teritorijalnim vodama Republike Hrvatske? Postavili smo i pitanje zašto nije objavljen radio oglas o opasnosti po sigurnost plovidbe?

Odgovor Ministarstva obrane Republike Hrvatske objavljujemo u cjelosti:

“Sukladno zakonskim propisima, Ministarstvo obrane je uz druga nadležna tijela izdalo prethodnu suglasnost Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za provedbu aktivnosti ispitivanja opreme i uređaja za istraživanje mora znanstveno-istraživačkom brodu Bruce C. Heezen iz sastava Ratne mornarice SAD-a. Konačno odobrenje za provedbu aktivnosti, a temeljem prethodno pribavljenih suglasnosti izdalo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Sukladno Pomorskom zakoniku, provedbu predmetne aktivnosti na američkom brodu pratila su dva časnika Hrvatske ratne mornarice.

S poštovanjem,

Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a”

A iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture javnosti stiže sljedeće priopćenje:

“Nastavno na vaše upite, možemo vas izvijestiti kako je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u konkretnom slučaju, temeljem članka 31. Pomorskog zakonika, izdalo odobrenje za ispitivanje opreme i uređaja za istraživanje mora znanstveno-istraživačkom brodu „Bruce C. Heezen“ Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država. Odobrenje je izdano u skladu s odredbama Pomorskog zakonika uz prethodno pribavljene suglasnosti Ministarstva obrane, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, te Ministarstva kulture za obavljanje predmetnog ispitivanja i uz udovoljavanje uvjeta sigurnosti plovidbe. Vezano za vaš upit oko posredovanja Obalne straže, molimo da se obratite Ministarstvu obrane”.

Eto, obratili smo se…

Podsjetimo, Darko Kunac Bigava, ribar iz Podgore koji je na svom brodu Mario II „ulovio“ tajanstveni vojni uređaj pristigao iz NASA-e centra u Americi vratio je uređaj Amerikancima, nakon što su mu platili prouzročenu štetu na ribarskoj opremi.

Ministarstvo obrane nam još uvijek nije odgovorilo o kakvom uređaju se radi. Sve druge službe, uključujući Ministarstvo unutarnjih poslova nije nam uopće odgovorilo na upit, Američka ambasada u Zagrebu nas je povratno kontaktirala da još uvijek nemaju nikakvih informacija o događaju, a američki vojni brod Bruce Heezen je upravo napustio teritorijalne vode Republike Hrvatske i to nedugo nakon što je preuzeo izgubljeni uređaj. Brzinom od 13čv plove put Talijanske obale.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

UREĐAJ VRAĆEN AMERIKANCIMA Ribar: „Rekao sam da sam hrvatski građanin, a ne pirat iz Somalije“
IMAMO DOKUMENT Pronađeni uređaj je iz NASA-e, Amerikanci ga traže natrag – Ribar: „Ne dam dok ne plate štetu!“
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.