4 min. čitanja

IMAMO DOKUMENT Pronađeni uređaj je iz NASA-e, Amerikanci ga traže natrag – Ribar: „Ne dam dok ne plate štetu!“

IMAMO DOKUMENT Pronađeni uređaj je iz NASA-e, Amerikanci ga traže natrag – Ribar: „Ne dam dok ne plate štetu!“
Foto: Darko Kunac Bigava / Morski HR

Priča o misterioznom uređaju kojeg je u akvatoriju Mljeta pronašao ribar Darko Kunac Bigava iz Podgore ima još misteriozniji nastavak.  Poslali smo upite i nazivali Ministarstva obrane i Unutarnjih poslova, Policijsku upravu Dubrovačko-neretvansku, Američku ambasadu. Svi su obećali odgovoriti, no službeni odgovor još uvijek nije stigao. U međuvremenu, neslužbene informacije cure na sve strane.

Ribar Darko Kunac Bigava potvrdio nam da su ga jutros radio vezom kontaktirali preko VHF kanala 16 s američkog vojnog broda i da su uređaj tražili natrag. To bi bila i prva potvrda podrijetla pronađene, čini se ipak, vojne igračke.

Nije bilo radio oglasa za opasnost po sigurnost plovidbe

– Zvali su me priko VHF-a. S njima je Hrvstska obalna straža. Traže da im ga vratim, a ja ne dam dokle se šteta ne isplati – kaže Kunac koji nam je jučer ispričao da mu je uređaj na mrežama ostavio štetu od oko 20 tisuća kuna.

– Još lažu da je bio radio oglas. Provjerio sam preko obalne radio postaje Dubrovnik i nema nikakvog oglasa! Eto hrvatski časnik obalne straže laže hrvatskog ribara i sudionika Domovinskog rata koji mu je državu stvorija i da posal i uniformu. Zanimljivo… – ljut je ovaj ribar iz Podgore koji je malo poslije toga rekao da ga je zvao i lučki kapetan na kojeg vrše pritisak da bi Kunca zamolio za povrat uređaja.

S obzirom da je svojom veličinom i položajem ovaj predmet predstavljao ozbiljnu opasnost za sigurnost plovidbe, pitali smo Hrvatski hidrografski institut i obalnu stanicu Dubrovnik radija je li bilo radio oglasa koji bi upozorili pomorce?

– Momentalno nema niti jedan radio oglas na snazi koji bi na tom području upozoravao na opasnost – odgovorio nam je šef obalne stanice Dubrovnik radio.

Amerikanci nude naknadu za povrat uređaja

– Opet su me zvali na radio stanicu, pa na kraju i na mobitel. Pričao sam s našim ljudima, mislim da je jedan od njih poručnik korvete. Ponovio sam im da ne dajem ništa bez naknade štete! Rekli da će se javit. Onda je zvao lučki kapetan iz Dubrovnika i da su njega zvali i rekli mu da ja to vratim i da će mi štetu nadoknaditi. Nisam htio pristati na nikakva obećanja, nego ja njima ovo, a oni meni neka plate odmah jer šteta nije mala. Rekli su da zapovjednik ima novca. Maltretiraju me psihički. Osim mog imena i prezimena čuo sam da spominju i nadimak „Bigava“, znači da su čitali što je pisalo na portalu jutros. Na kraju su mi rekli da zapovjednik ima dolare na brodu, pa sam im odgovorio da moram izračunat koliko je to dolara. Ono šta me najviše ražalostilo je da mi se na telefon javlja hrvatski časnik obalne straže s palube stranog broda i kaže na kraju „Ajde javite mi da ne trošim impulse“ – ispričao nam je Kunac po redu što mu se sve događalo jutros.

U međuvremenu dobili smo i dokument koji potvrđuje da je uređaj u Hrvatsku stigao u studenom i to s adrese Stennis Space Centar, odnosno američkog svemirskog centra NASA-e!

– Definitivno se radi o HIPAP uređaju, a za vidjeti da li je dodano još senzora bilo bi potrebno detaljno pregledati “ulov”. Odakle je uređaj doputovao do Hrvatske, možete vidjeti na dokumentu u privitku. S obzirom na masu predmeta, samo transportni troškovi iznosili su između 10.000 i 15.000kn. S obzirom da je uređaj isporučen 28.11.2019. nije mogao biti duže vremena u upotrebi, pa bi svakako bilo zgodno pogledati koji je od brodova prolazio ili se zadržavao na mjestu gdje je uređaj pronađen između 28.11. i dana pronalaska – opisuje nam izvor koji želi biti anoniman.

Doznajemo i to da su Amerikanci (a s time i naše ključne službe, Ministarstvo obrane prije svega) upoznati s razlogom zašto je uređaj tamo ali to ne mogu komentirati za medije. Naš drugi izvor upoznat s ovom pošiljkom, nije nam smio reći više osim da se na adresi pošiljatelja nalazi Maritim tactical controle (ili pomorski taktičko-zapovijedni centar) koji je vlasnik uređaja.

Na fotografiji možete vidjeti „Wajbill nubmer“, odnosno broj pošiljke koji odgovara onome na naljepnici uređaja pronađenog u moru kod Mljeta. U dokumentu možete vidjeti odakle je pošiljka poslana, kuda je putovala i kad je stigla…

Svakako će nakon ovih najnovijih informacija biti zanimljivo čuti odgovor hrvatskih službi kojima smo poslali upite.

Jurica Gašpar

Foto: Darko Kunac Bigava

PROČITAJTE JOŠ:

MISTERIOZAN UREĐAJ Neobičan ulov ribara kod Mljeta: “Pogledajte rutu američkog vojnog broda dan ranije!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.