3 min. čitanja

4 ISLANDS MTB RACE Adrenalinska utrka koja otkriva ljepote Hrvatske

4 ISLANDS MTB RACE Adrenalinska utrka koja otkriva ljepote Hrvatske
Foto: Ivan Sardi

4 Islands MTB stage race petodnevna je etapna brdska biciklistička utrka čiji je osnovni cilj promocija brdskog biciklizma kao rekreacije, hobija, sporta i stila života. Utrka se već tradicionalno održava na kvarnerskim otocima: Krku, Cresu, Lošinju i Rabu postala je dio Epic series Ironman grupe.

Ova godina razlikuje se od prethodnih po tome što je Ironman grupa otkupila kvarnersku utrku i predstavila “4 Islands MTB race” kao dio svojih Epic series uz ostalih 7 utrka. Tako će Hrvatska i Kvarner stati uz bok Švicarskoj, Australiji, Novom Zelandu, Walesu, Andori i Južnoj Africi. Dodatna vrijednost ovog događaja je promocija hrvatskih otoka Krka, Raba, Cresa i Lošinj kao biciklističkih destinacija te unaprjeđenje ciklo turizma kao alternativnoga oblika turizma u RH.

Foto: Ivan Sardi

Biciklisti će u pet dana prijeći 270 kilometara staza i preko 5000 metara ukupnog visinskog uspona. Utrka se svakoga dana odvija na drugom otoku što predstavlja zahtjevnu logistiku, ali i nezaboravno iskustvo natjecatelja i pratitelja. Okuplja oko 600 natjecatelja iz više od trideset zemlja svijeta, a sudionici zahvaljujući profesionalnoj i intenzivnoj organizaciji mogu uživati u događajima u obiteljskom okruženju i koncentrirati se samo na svoje natjecanje.

Zahvaljujući vrhunskoj inicijativi domaćina te njihovoj ugodnoj dobrodošlici, napornom radu organizacijskog tima i sjajnoj suradnji s partnerima ostvaruje se sinergija sporta i van sezonskog turizma koja je u Hrvatskoj u svom najvećem usponu, a natjecatelji koji se vraćaju već nekoliko godina su to i prepoznali. Utrka se održava početkom biciklističke sezone pa je samim tim  konceptualno posložena za produljenje turističke sezone, ali i otvaranje biciklističke sezone treniranja i utrkivanja na otvorenom nakon zime.

Natjecati se moguće je u više kategorija, pa je samim tim omogućeno fer sudjelovanje natjecatelja različitih dobnih skupina i kombinacija. Utrkivati se rame uz rame s profesionalcima ovog sporta nešto je što ovu utrku, a i sam biciklizam čini posebnim. To je amaterska utrka rame uz rame s profesionalcima što omogućuju interakciju amatera i zaljubljenika u taj sport, i njihovih idola.

Foto: Ivan Sardi

Organizator projekta, Tomislav Zobec, otkrio nam je kako je vizija projekta pozicionirati 4 Islands MTB stage race kao jednu od najprepoznatljivijih etapnih brdsko-biciklističkih utrka na svijetu i ostvariti održiv projekt za kompaniju i lokalnu zajednicu. “Želja nam je promovirati brdski biciklizam i pružiti korisnicima neponovljivo iskustvo vožnje bicikla na jedinstvenim lokacijama te postati utrka s najjačim svjetskim imenima iz sporta.”

– Jako nas veseli što sudjelujemo u ovakvom događanju jer je ovo još jedna prilika da se pozicioniramo kao važna destinacija za cikloturizam. I Baška i otok Krk, ali i cijela Hrvatska još su uvijek nedovoljno otkriveni biseri za turiste željne adrenalina, odmora i sjajnih doživljaja destinacije. Imamo upravo sve to i zato smo veliki pobornici ovakvih događanja i nadam se da će ih biti sve više i više. Čast je i zadovoljstvo biti dijelom ove prekrasne i uistinu inspirativne priče – izjavila je Ivana Topić, direktorica Turističke zajednice općine Baška.

Važno je naglasiti i da se svake godine očiste i pripreme staze na sva četiri otoka. Nakon utrke, u njima uživaju brojni šetači, trkači i biciklisti.  Većina staza koje su bile ili su dio utrke, danas su dio turističke ponude otoka.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.