3 min. čitanja

Nijemci užasnuti nebrigom o okolišu na Jadranu: “Cijene su previsoke, a otočić postao odlagalište smeća – Ne vraćam se!”

Nijemci užasnuti nebrigom o okolišu na Jadranu: “Cijene su previsoke, a otočić postao odlagalište smeća – Ne vraćam se!”
Foto: Facebook

Njemački turist objavio je na Facebook grupi „Kroatien mit Boot“ svoje loše iskustvo na otočiću Levan kod Medulina. Svoje nezadovoljstvo izrazio je zbog užasnog odnosa prema okolišu onih koji upravljaju tim otočićem.

– Danas sam bio na otoku Levan! Na maloj plaži bilo je jako lijepo. Ali nažalost ne slažem se s načinom na koji se upravlja njime.

Iako je cijena za dvije ležaljke sa suncobranom 200 kuna visoka, sve je na otoku malo skuplje, pa je to u redu. No ako dobro zarađujem na otoku i turistima, morao bih raditi održivo! To nije moguće raditi na način da se sredina otoka koristi kao odlagalište smeća!

Nakon male šetnje, šokirao sam se smećem i prljavštinom koja je okupirala krajolik.

To zasigurno više neću podržavati i više ne idem u Levan – napisao je ovaj Nijemac i objavio fotografije koje zasigurno nisu lijepa turistička razglednica iz Hrvatske.

Foto: Facebook / Screenshot

“Mnogi ne cijene raj na svom vlastitom pragu”

Njegovu objavu komentirali su i drugi njemački gosti, uglavnom potvrđujući ovakvu situaciju, na našu sramotu. Evo nekih:

– Nažalost, mislim da nije moguće to promijeniti. Jer to je već dugo tamo.

– Nažalost, mnogi mještani ne cijene raj na svom vlastitom pragu. U kolovozu smo odradili 5000 km u Hrvatskoj, obišli mnoga mjesta uz Jadran. Nažalost ova slika je vrlo česta. Nude lijepe kuće uz more, a iza toga sve izgleda kao smetlište, nimalo uredno. Bez obzira radi li se o kućama, kampovima ili barovima, restoranima. Ispred lijepo, a straga užasno. Nažalost, kako ideš dalje, sve je gore.

Foto: Facebook

– Živim na otoku Ižu od 2003. godine. Nažalost, mnogi Hrvati, ali i gosti, nisu ekološki svjesni. Posebno otrovnu šutu odlažu odmah iza ugla, iza sljedeće živice.

– Na ove planine smeća nailazimo posvuda. No to je uglavnom zato što ljudi ne mogu pravilno i besplatno zbrinuti stvari kao mi. Ili za malu naknadu. Tako se sve baca u prirodu. Primjećujem to svake godine i smatram da je jako loše.

– Nažalost, tako je u mnogim mjestima u Hrvatskoj. Na otocima smo s vlastitim brodom i često ga viđamo… Nemaju vremena odlagati smeće ljeti. Zato sakupljaju sve i rade to zimi … (nadam se).

Foto: Facebook

– Užasno, stvarno šteta, ako žele da se turisti vrate, onda moraju održavati svoj mali otok čistim, također i radi zaštite okoliša. Ne bi smjeli viđati to smeće, ni u moru ni na otocima uvijek iznova, što će naši unuci i praunuci kasnije misliti o našoj generaciji?

– Na otoku Murteru nalazi se i veliko odlagalište smeća na vrhu brda, gdje se smeće s vremena na vrijeme spaljuje, pa je tamo bilo i dosta pepela.

– Nažalost, to je zbog sustava politike u cjelini. Nitko se ne osjeća odgovornim. Cijela stvar mora biti pristupačna. Nažalost, novac se ne koristi pravilno. Ono što sada negdje otkrivate sigurno je bilo tako i prije 20 ili više godina. Još uvijek vjerujem da je Hrvatska na dobrom putu. Nažalost treba još neko vrijeme. Ove godine je bilo 2,8 milijuna turista. To je nevjerojatno. Plus, više je jahti nego ikad prije. Pa trebalo bi biti dovoljno novca. Iskoristite to najbolje – savjetuju Nijemci u komentarima.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.