2 min. čitanja

Zračne snage sudjelovale u gašenju 112 požara

Zračne snage sudjelovale u gašenju 112 požara
Foto: MORH

Glavni napor protupožarne sezone 2022. bio je zahtjevan i po intenzitetu i broju požara veći od proteklih PP sezona

Glavni vatrogasni zapovjednik donio je odluku o prijevremenom završetku glavnog napora požarne opasnosti zbog trenutne situacije vezane uz klimatske značajke i vremenske prilike duž cijelog priobalja, a koje uključuju duže razdoblje sa značajnijim padalinama te malu opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru.

Odluka je stupila na snagu 16. rujna čime je za ovu sezonu prestao rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama koji je s radom započeo 13. lipnja.

Glavni napor protupožarne sezone 2022. bio je zahtjevan i po intenzitetu i broju požara veći od proteklih sezona, a zahvaljujući angažmanu zračnih i kopnenih snaga požari su brzo uočeni i stavljeni pod kontrolu.

Najveći angažman u šibenskom području - na požarima u Zatonu i na Dinari

Tako je najveći angažman snaga OSRH ostvaren na požarima Zaton i na Dinari u Šibensko-kninskoj županiji i požaru Slano-Majkovi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Riječ je o požarima koju su se gasili po nekoliko dana, a u odnosu na protekle protupožarne sezone, zabilježen je i povećan angažman zračnih snaga na gašenju požara u Istarskoj županiji (prijašnjih godina oko jedan do dva puta, ove godine 13 puta).

Od početka druge faze protupožarne sezone 13. lipnja do 16. rujna 2022. zračne kopnene snage PP NOS-a OS RH sudjelovale su u gašenju 112 požara i to: 33 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 27 u Zadarskoj županiji, 24 u Šibensko-kninskoj županiji, 13 u Istarskoj županiji, sedam u Ličko-senjskoj županiji, pet u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dva u Primorsko-goranskoj županiji i jedan u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Na navedenim zadaćama u II. fazi PP sezone izvršeno je oko 5.983 leta i ostvareno je oko 891 sati naleta te je izbačeno ukupno 30.010 tona vode.

Zaključno, u 2022. godini zaprimljen je 291 zahtjev HVZ-a, a na navedenim zadaćama izvršeno je oko 6.600 letova, ostvareno 996 sati naleta i izbačeno je ukupno oko 32.714 tona vode.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Danas stupa na snagu Odluka o prijevremenom završetku „Glavnog napora požarne opasnosti“
Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković donio je odluku o prijevremenom završetku glavnog napora požarne opasnosti, a koja stupa na snagu 16. rujna 2022. godine u 12:00 sati. - Zbog situacije na terenu, a vezano uz klimatske značajke i vremenske prilike duž cijelog priobalja, a koje uključuj…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.