3 min. čitanja

Znanstvenici upozoravaju: Vraća se El Niño a s njim i još neviđene temperature

Znanstvenici upozoravaju: Vraća se El Niño a s njim i još neviđene temperature
Foto: Pixabay/Ilustracija

Povratak klimatskog fenomena El Niño ove godine, uzrokovat će visoki rast globalnih temperatura i donijeti neviđene toplinske valove, upozoravaju znanstvenici.

Prve prognoze sugeriraju da će se El Niño vratiti u drugoj polovici 2023. godine, još više pogoršavajući ekstremne vremenske uvjete širom svijeta dovodeći do toga da će svijet premašiti 1.5 Celzija zagrijavanja iznad predindustrijske razine. Najtopliju godinu u zabilježenoj povijesti, 2016., upravo je potaknuo vozio veliki El Niño.

Posljednje tri godine zabilježen je niz neobičnih posljedica

Dio je to prirodne oscilacije potaknute temperaturama oceana i vjetrovima na Pacifiku, koja se prebacuje između El Niña, njegove 'hladnije sestre' La Niñe i neutralnih uvjeta. Posljednje tri godine zabilježen je niz neobičnih posljedica La Niña.

Već se predviđa da će ova godina biti toplija od 2022. godine, koju podaci ionako svrstavaju u petu ili šestu najtopliju godinu u povijesti. No El Niño se javlja tijekom zime na sjevernoj hemisferi i njegov učinak 'grijanja' traje mjesecima, što znači da je mnogo vjerojatnije da će 2024. postaviti novi globalni temperaturni rekord.

Do danas su staklenički plinovi koje emitiraju ljudske aktivnosti povećali prosječnu globalnu temperaturu za oko 1,2 °C. To je već dovelo do katastrofalnih posljedica diljem svijeta, od velikih toplinskih valova u SAD-u i Europi do razornih poplava u Pakistanu i Nigeriji, koje štete milijunima ljudi.

- Vrlo je vjerojatno da bi nas sljedeći veliki El Niño mogao odvesti preko 1.5 C - rekao je prof. Adam Scaife, voditelj dalekometnog predviđanja u Britanskom metkovskom uredu. Vjerojatnost da će prva godina biti na 1.5 C u sljedećem petogodišnjem razdoblju sada je oko 50:50.

- Znamo da će uz klimatske promjene utjecaji El Niña postati još jači i to se mora uzeti u obzir - rekao je.

- Spojimo li klimatske promjene i El Niño, vjerojatno ćemo dobiti neviđene toplinske valove - objasnio je.

Fluktuirajući utjecaji ciklusa El Niño - La Niña mogli su se vidjeti u mnogim regijama svijeta. Znanost nam sad sve može prognozirati, tako da zaista trebamo biti spremniji, od spremnosti hitnih službi pa sve do toga koje usjeve saditi - objašnjava Scaife.

Godina 2024. vjerojatno najtoplija u povijesti

Prof. James Hansen, sa Sveučilišta Columbia u New Yorku, i kolege nedavno su izjavili: "Godina 2024. vjerojatno će biti najtoplija godina u povijesti."

Rezultati klimatskog modeliranja koje je početkom siječnja objavio australski Meteorološki ured pokazali su da bi se zemlja mogla prebacit s tri godine natprosječnih padalina na jedno od najtoplijih, najsuših zabilježenih razdoblja ikad, povećavajući rizik od jakih toplinskih valova, suša i požara. U prosincu je američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu ocijenila izglede za formiranje El Niña do kolovoza i listopada kao 66%.

Razmjeri vjerojatnog El Niña još nisu bili jasni. Prof. Andy Turner, sa Sveučilišta u Readingu, rekao je: "Mnogi sezonski modeli predviđanja sugeriraju dolazak umjerenih uvjeta El Niña od ljeta 2023." Slika će biti puno jasnija do lipnja, kazali su znanstvenici.

Fenomen El Niño - La Niña najveći je uzrok godišnjih razlika u vremenu u mnogim regijama. U godinama La Niñe, vjetrovi od istoka do zapada Pacifika su jači, gurajući tople površinske vode na zapad i povlačeći dublju, hladniju vodu na istoku. Posljedice u El Niñu događaju se kad vjetrovi slabe, dopuštajući toplim vodama da se šire natrag prema istoku, gušeći hladnije vode i dovodeći do porasta globalnih temperatura.

Puno suša i požara na jednoj, a na drugoj strani planete puno poplava

Nacije koje graniče sa zapadnim Pacifikom, uključujući Indoneziju i Australiju, doživljavaju toplije i sušnije uvjete. "Obično imate puno suša, puno požara", rekao je Scaife, iako Kina može pretrpjeti poplave u bazenu Yangtze.

Ostale regije, poput istočne Afrike i južnog dijela SAD-a, koje su pretrpjele nedavne suše, mogu imati više kiše i poplava.

Učinci El Niña mogli su se osjetiti i do sjeverne hemisfere srednjih geografskih širina, s vjerojatnošću vlažnijih uvjeta u Španjolskoj od ljeta nadalje i sušnijih uvjeta na istočnoj obali SAD-a sljedeće zime i proljeća.

Najveće neodgovoreno pitanje je jesu li klimatske promjene pogodovale više El Niñu ili La Niñi.

Znanstvenici su Vlade pozvali na uspostavu međunarodnog centra za klimatsko modeliranje, vrijednog milijardu dolara, sličnog Velikom hadronskom sudaraču koji omogućuje međunarodnim fizičarima da zajedno učine ono što niti jedna nacija ne može učiniti sama, piše The Guardian.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.