1 min. čitanja

Znanstvenici: Rekordni ekstremi na brojnim pokazateljima klimatskih promjena

Znanstvenici: Rekordni ekstremi na brojnim pokazateljima klimatskih promjena
Foto: Pixabay/Ilustracija

Tim znanstvenika upozorio je da je Zemlja već suočena s "crvenom uzbunom" u radu objavljenom uoči klimatske konferencije COP27 u Sharm el Sheikhu u Egiptu ističući da je šesnaest od 35 pokazatelja koje prate i mjere za procjenu klimatskih promjena već sada na rekordnim ekstremima.

Čovječanstvo se nedvosmisleno suočava s klimatskom krizom, napisala je skupina znanstvenika predvođena Williamom Rippleom i Christopherom Wolfom sa Sveučilišta Oregon State.

Razmjeri neizrecive ljudske patnje, koji su već golemi, brzo rastu s eskalirajućim brojem katastrofa povezanih s klimom.

Ripple, kojem su se pridružile tisuće drugih znanstvenika, posljednjih je godina više puta upozoravao na prijeteću klimatsku krizu i pozivao na korake za suzbijanje globalnog zatopljenja.

Šesnaest od 35 varijabli koje znanstveni tim prati i mjeri za procjenu klime sada je na rekordnim ekstremima, prema radu objavljenom u časopisu BioScience.

Te varijable uključuju broj stoke na Zemlji, potrošnju plina, nafte i ugljena, brzinu topljenja ledenjaka i grenlandskog ledenog pokrova. Svjetsko stanovništvo također je sada veće nego ikad prije.

Među pokazateljima na rekordno visokim razinama nekoliko je onih koji bi mogli usporiti globalno zatopljenje, kao što je sve veća upotreba solarne energije i energije vjetra.

U drugom dijelu izvješća autori upozoravaju na daljnje posljedice klimatske krize, kao što su sve veći toplinski valovi, poplave i šumski požari.

- Kao što je pokazao val klimatskih katastrofa svake godine, sada smo u velikoj klimatskoj krizi i globalnoj katastrofi, a čeka nas puno gore ako nastavimo s uobičajenim ponašanjem - upozoravaju znanstvenici.

Autori su hitno pozvali na mjere za usporavanje klimatskih promjena ili ublažavanje njihovih učinaka, uključujući bolje očuvanje prirode i gotovo potpuno uklanjanje emisija iz fosilnih goriva, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.