2 min. čitanja

Znanstvenici pozivaju svjetske vođe da djeluju - Antarktika i Grenland tope se tri puta brže nego 1990-ih

Znanstvenici pozivaju svjetske vođe da djeluju - Antarktika i Grenland tope se tri puta brže nego 1990-ih
Foto: Pixabay/Ilustracija

Prema podacima Ujedinjenih naroda Antarktika i Grenland tope se više od tri puta brže nego početkom 1990-ih. Dok u Dubaiju počinje klimatski sastanak COP28, znanstvenici izražavaju zabrinutost zbog situacije na Antarktikci i pozivaju svjetske vođe da djeluju.

- Antarktika i Grenland tope se više od tri puta brže nego ranih 1990-ih. Doista je šokantno stajati na ledu Antarktike i čuti izravno od znanstvenika koliko brzo led nestaje - rekao je uoči međunarodnih pregovora o klimi glavni tajnik UN-a António Guterres.

Na Antarktici se led koji je bio zamrznut milijunima godina topi zbog globalnog zatopljenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem. Osim što reflektira mnogo sunčeve svjetlosti od Zemlje, Antarktika regulira klimu planeta jer njezin led i hladne vode pokreću velike oceanske struje.

Kada se ogromne količine leda otope, to podiže razinu mora i mijenja, primjerice, salinitet i staništa oceanskih životinja.

- Ti su podaci zabrinjavajući - kaže profesor Michael P. Meredith, oceanograf i voditelj znanosti u British Antarctic Survey (BAS), prenosi HRT.

- Sav taj led s kopna otopio se u ocean i posvuda podiže razinu mora. To će imati globalni utjecaj na sve obalne zajednice, sve obalne megagradove i sve niske zemlje i otoke. Posljedice toga osjetit će se posvuda u svijetu - kaže on.

Guterres, koji je nedavno posjetio Antarktiku, održao je tiskovnu konferenciju za medije koji su pratili njegovo putovanje.

- Odavde moramo otići s pojačanom energijom i voljom za COP u Dubaiju. Pozivam političke vođe na globalnoj razini, koji moraju preuzeti odgovornost kad je riječ o klimatskim promjenama. Moraju spasiti Antarktiku i spasiti planet - rekao je.

Na godišnjoj konferenciji stranaka, poznatoj kao COP (Conference of the Parties), države bi trebale osnažiti predanost rješavanju problema klimatskih promjena.

Na COP21 2015. g. 196 stranaka potpisalo je Pariški sporazum, koji se smatra ključnim međunarodnim ugovorom za klimatske promjene. Potpisnici su se složili spriječiti zagrijavanje svijeta za 2 stupnja Celzija iznad predindustrijskih temperatura.

Profesor Meredith sudjeluje na COP28 u Dubaiju kako bi svjetskim vođama pružio svoje stručno mišljenje.

- Neki kreatori politika vrlo su otvoreni za znanost i žele uspostaviti politiku temeljenu na toj znanosti. To nije nužno uvijek slučaj, ali u stvarnosti većina kreatora politika želi donositi ispravne odluke - rekao je.

Twila Moon, znanstvenica u Nacionalnom centru za podatke o snijegu i ledu na Sveučilištu Colorado Boulder, kaže kako nismo prešli točku s koje nema povratka, ali hitno treba nešto poduzeti.

- Poduzimanjem mjera protiv klimatskih promjena ne samo da ćete utjecati na zadržavanje Zemljinog leda, već i na neke druge neugodne utjecaje klimatskih promjena, poput poplava ili suša, sigurnosti hrane i bioraznolikosti. Dakle, dobra vijest je da svi imamo prostor u kojem možemo djelovati. Čak i ako nemate ledenjak u svom dvorištu - kaže ona.

Guterres je COP28 opisao kao priliku za države da "odluče o postupnom ukidanju fosilnih goriva u odgovarajućem vremenskom okviru" kako bi spriječili zagrijavanje svijeta za 1,5 stupanj Celzijusa iznad predindustrijskih temperatura.

Znanstvenici smatraju da je to važno razgraničenje za izbjegavanje razornih klimatskih ekstrema za milijune ljudi.

No dosada se nije našao zajednički jezik o takvom postupnom ukidanju u sporazumima koji proizlaze iz ovih konferencija, a na kojima su prisutni i imaju utjecaja sudionici iz kompanija i zemalja fosilnih goriva.

Guterres je rekao da COP28 također daje nacijama priliku da se obvežu na više projekata obnovljive energije i poboljšaju energetsku učinkovitost postojećih električnih mreža i tehnologija, prenosi HRT.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.