2 min. čitanja

Zlatni rat nije jedina ovakva plaža na Jadranu – Za ovu nisu presudni vjetrovi, već nešto potpuno drugo…

Zlatni rat nije jedina ovakva plaža na Jadranu – Za ovu nisu presudni vjetrovi, već nešto potpuno drugo…
Foto: Boris Kačan

SELINE – Plaža Pisak neodoljivo podsjeća na proslavljeni Zlatni rat na Braču. U Selinama su plaže kilometarske, a ovdje za obalu nisu toliko presudni vjetrovi koliko silovit i hirovit potok Male Paklenice.

Na ovom našem prostoru postoje dva kanjona duboko usječena u padine južnog Velebita – priča za HRT Marijana Marasović, direktorica Turističke zajednice Starigrad – Paklenica.

Foto: Boris Kačan

I dok je kanjon Velike Paklenice popularniji među izletnicima, kanjon Male Paklenice privlači samo fizički spremnije ljubitelje divlje, netaknute prirode.

– Kanjon Male Paklenice dug je oko 12 kilometara. Sam potok izvire na 1000 m nadmorske visine i ovisi o godišnjem dobu i o količini padalina, tako da ako je kišna jesen, kroz zimu i rano proljeće kanjon je neprohodan – ističe Marasović.

Velebitske bujice ovuda hrle moru. Prolaze pod Magistralom i ubrzo grle Jadran.

Foto: Boris Kačan

– Prirodne šljunčane plaže u dužini od skoro 1 km je za zahvaliti kanjonu Male Paklenice gdje su potočne bujice ovdje donosile stoljećima materijal iz planine i formirale jednu plažu – dodaje direktorica Turističke zajednice Starigrad – Paklenica.

Dr. Dražen Perca, Odjel za geografiju/ Centar za istraživanje krša i priobalja Sveučilišta u Zadru pokazao nam je paklenički šupljikavi kamen kakvog nalazimo u zonama na tisuću metara nadmorske visine.

I dok su za nas samo ugodni oblutci, dr. Perica – vrsni poznavatelj geomorfologije krša, čita iz kamena.

– Radi se o vrsti stijene koja je starosti oko 210-220 milijuna godina i interesantno je da ćemo naći tragove vulkanske aktivnosti, kaže.

Foto: Boris Kačan

A nedaleko je još jedna zanimljivosti – Večka kula.

– Večka kula, iz nekih izvora saznajemo da je pripadala srednjovjekovnom selu Veče koje se nalazilo na mjestu današnjih Selina. Nažalost fizičkih tragova nije ostalo, a pripadala je nizu mletačkih utvrda koje su u 16 stoljeću građene za obranu od Turaka. Bila je bitna radi nadgledanja podvelebitskog kanala. O njoj su ispričane mnoge legenda, a najčešća je ona o kralju koji je imao ljudsko tijelo, a glavu psa – kaže Marijana Marasović.

A u Selinama, gotovo uz samu magistralu nalazi se još nekoliko oaza netaknute prirode.

Žana Morović-Rudić/M.M./More/HRT

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.