4 min. čitanja

ŽIVOT MEDUSE Likovna svjedočanstva putovanja i stradanja Lloydova parobroda Medusa

ŽIVOT MEDUSE Likovna svjedočanstva putovanja i stradanja Lloydova parobroda Medusa

ZAGREB - Nakon ljetnih promocija u Splitu i Kotoru, monografija "Život Meduse - likovna svjedočanstva putovanja i stradanja Lloydova parobroda Medusa" bit će predstavljena publici u Zagrebu.

Tehnički muzej Nikola Tesla domaćin je promociji koja će se održati u četvrtak 7. prosinca s početkom u 18 sati. Uz autora Željka Brguljana o knjizi će govoriti uime dvaju muzeja, domaćina i nakladnika, ravnateljica Markita Franulić i ravnatelj Ljubomir Radić te Ivana Mance Cipek sa Instituta za povijest umjetnosti i Mitja Lamut, autor nekoliko monografija o parobrodima. Događaj će moderirati Kristina Kalanj.

Trgovački parobrod duge plovidbe Medusa izgradilo je parobrodarsko društvo Austrougarski Lloyd iz Trsta za svoju flotu, u tršćanskom brodogradilištu zajedno s Pandorom, kao prva dva Lloydova parobroda izgrađena od čelika. Radilo se o brodovima istih gabarita i tehničkih karakteristika – stoga brodovima blizancima ili, s obzirom na njihova imena – sestrinskim brodovima.

Ova monografija nastala je nakon što je autor u svom znanstvenom radu naišao na neobično veliki broj portreta parobroda Medusa koji plovio krajem 19. stoljeća. Postupnim traganjem kroz literaturu, arhivsku dokumentaciju i zbirke, otvorio se nesvakidašnji život parobroda Medusa, koji uvjerava da i brodovi imaju zanimljiv i uzbudljiv životni tijek. Postupno su iskrsavali Medusini portreti – iz vremena rađanja, odrastanja, prvih borbi s morskim ciklonama, s dalekih putovanja na zapad i istok svijeta – iz Brazila i Indije, slike koje su prikazivali Medusu na vrhuncu moći.

Na kraju portretom ranjene Meduse iz njenih zadnjih dana – s pokopa u dalekom Bengalskom zaljevu. Niz sačuvanih portreta svjedoči lijepe i teške trenutke u životu jednog broda, koji će prelazeći nepregledna oceanska prostranstva u jednoj olujnoj noći 1898. godine zauvijek nestati. Sve to nam donosi Željko Brguljan u ovoj dvojezičnoj hrvatsko-engleskoj monografiji.

O autoru:

Željko Brguljan maturirao je na matematičkoj školi u Kotoru, a diplomirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Nastavnik je u srednjoj školi. U okviru stručno-znanstvenog rada, objavljuje teme iz kulturne baštine, posebno istražuje maritimno slikarstvo i pomorski ex voto.

Objavio je, uz brojne članke, desetak knjiga, među kojima: Pomorstvo Boke kotorske na slikama Bazija Ivankovića = The Maritime Life of the Bay of Kotor in the Paintings of Bazi Ivancovich (2011.), Na granici mora i neba. Zbirka maritimnog slikarstva iz župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčanju = At the Border of the Sea and Sky. The Collection of Marine Painting from the Parish Church of nativity of the Blessed Virgin Mary in Prčanj (2015.), Zbirka moderne i suvremene umjetnosti svetišta Gospe od Škrpjela na otoku pred Perastom = The Collection of Modern and Contemporary Art of the Shrine of Our Lady of Škrpjel on an Island off Perast (2019.).

Sudjelovao je radovima na više znanstvenih skupova. Autor je tematskih izložbi iz kulturne baštine, među kojima: Boka kotorska u hrvatskom slikarstvu (Zagreb, 1998., koautor Tonko Maroević), Bokeljska mornarica i njeni kapetani (Zagreb, 2006., koautor Josip Gjurović), Slikarsko djelo B. Ivankovića (Zagreb, 2006., koautor Nada Fisković), Iz prošlosti Boke kotorske – Kravata u Bokelja = Dalla storia delle Bocche di Cattaro – La cravatta tra i Bocchesi (Padova, Trieste, 2009., koautor Nikola Albaneže), Zavjetni darovi bokeljskih pomoraca = Votive Offerings of the Boka Bay Mariners (Zagreb, 2014., koautor Arijana Koprčina). Objavio je nekoliko literarnih radova, niz eseja te knjigu pripovijetki Priče sa Prčanja (2020.) i zbirku pjesama Olujni kompas (2021.). Željko Brguljan je i slikar. Izlagao je na 25 samostalnih izložbi i mnogim žiriranim skupnim izložbama na europskom i američkom kontinentu.

Dobitnik je više nagrada na izložbama u SAD-u. Likovna monografija o njegovu radu, autora Nikole Albanežea, objavljena je 2014. u izdanju Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.