2 min. čitanja

Zemlje EU se dogovorile: Od lipnja u primjeni covid-putovnice

Zemlje EU se dogovorile: Od lipnja u primjeni covid-putovnice
Foto: Pixabay / Ilustracija / Morski HR

Europska unija postigla je dogovor o covid-19 certifikatima, koji bi trebali pomoći otvaranju ljetnog turizma u Uniji, objavio je Europski parlament (EP).

Europarlamentarci i portugalsko predsjedništvo EU dogovorili su se u četvrtak navečer nakon četiri kruga pregovora, piše Index.

Certifikat, koji je u javnosti poznatiji kao covid-putovnica, će postojati u obliku QR koda na pametnim telefonima ili na papiru, a vlasti će pomoću njega moći odrediti “covid-status” posjetitelja.

Kod će pokazati je li osoba cijepljena, negativna na covid ili ima imunitet jer je preboljela bolest. U praksi će to biti tri zasebne potvrde.

– Iako današnji dogovor ne ispunjava u potpunosti zahtjeve EP-a, on je zasigurno znatno poboljšanje trenutačnog statusa quo za milijune građana EU – rekao je predsjednik Odbora za građanske slobode i izvjestitelj Juan Fernando Lopez Aguilar.

“Digitalna potvrda vratit će slobodu kretanja unutar EU, jer države članice počinju ukidati ograničenja diljem Europe. Taj je sporazum prvi korak prema oporavku schengenskog područja”, dodao je.

Uredba na snazi 12 mjeseci

Uredba o digitalnim potvrdama trebala bi biti na snazi 12 mjeseci i potvrda neće biti preduvjet za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom, ističe EP u priopćenju.

Države članice moraju prihvatiti potvrde koje su izdale druge članice, i to za cjepiva odobrena u EU. Trenutno su to Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen.

Članice Unije mogu same odlučiti hoće li prihvatiti i potvrde o cijepljenju drugih članica nakon nacionalnih postupaka hitnog odobrenja ili za cjepiva koja je Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila na popis za hitnu uporabu.

Osobni podaci ne mogu se pohraniti u članicama Unije u koje se putuje

Potvrde će se verificirati kako bi se spriječila prevara i krivotvorenje, a provjeravat će se i vjerodostojnost elektroničkih pečata sadržanih u ispravi.

Osobni podaci dobiveni na temelju potvrda ne mogu se pohraniti u članicama Unije u koje se putuje i neće postojati središnja baza podataka uspostavljena na razini EU.

Popis institucija koje će obrađivati i primati podatke bit će javan kako bi građani mogli ostvariti svoja prava na zaštitu podataka, u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka, navodi EP.

Parlament želi da nijedna zemlja ne uvodi dodatne restrikcije

Parlament je u pregovorima tražio da se omogući besplatno testiranje na covid-19 i to da nijedna članica ne uvodi dodatne restrikcije za putnike. Njemačka i Švedska bile su među zemljama koje su se protivile tim prijedlozima.

Naposljetku su članice pristale suzdržati se od nametanja dodatnih ograničenja, poput testiranja ili karantene, osim ako je to nužno zbog javnozdravstvenih razloga.

Europska komisija, koja je također sudjelovala u pregovorima, obvezala se izdvojiti 100 milijuna eura za kupnju testova, a bude li potrebe, spremno je još 100 milijuna.

Počinju se koristiti u lipnju

Sporazum će omogućiti EP-u da donese zakon u tjednu od 7. lipnja, a brojnim zemljama EU da testiraju sustav prije njegova pokretanja krajem lipnja, prenosi Index.

Certifikati su odvojeni od planova za otvaranje EU za cijepljene građane iz trećih zemalja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.