3 min. čitanja

ZEMLJA GURMANIJA Palamide, kozice i pura (palenta)

ZEMLJA GURMANIJA Palamide, kozice i pura (palenta)
Foto: Željko Krnčević

I opet enti kišu. Sad kad ne triba. A pitam je di je bila ovo lito kad je tribala padati. Ali, triba i u tome naći onu bolju stranu. I uživati u zagrljaju (barem) dijela obitelji. I kuvati i zezati se, voliti i biti voljen. Sinoć opet kod mog dragog Petra i malog Bogdanovića (sačuva mi je kokotića), iz njedara dragog nam Sokola, uzeja iz našega lipoga kulfa (otvoreno more) klasičnu lipotu dubina Mare Adriaticuma – kokotića, malo triljica (to ćemo sutra), pa lipih sridnjih kozica i mola.

Mole su „satrali“ prije neg sam ja doša. Onda me jutros zva i moj Serđo, da ima palamidice.

Foto: Željko Krnčević

I u tom momentu sam vidija današnji meni koji sam i napravija. U Žaboriću di nisam davno kuva, ali snaša sam se. Pa smo onda znači ovako: kozice na jednu vrstu buzarice, bez prezle – zažutija kapulu, prid kraj njezinog žućenja luk, pa pomidore iz važa i to one lipe male cherry, pa doda mrvu vina, naravski, sol na kapulu, a papar u po kuvanja.

Foto: Željko Krnčević

Stavija i tri fetice one moje Napolitane domaćeg uzgoja, bez špica. Stavija više od kil kozica. E da, prije toga sam nadoda žlicu i po meda i to livadnoga da ne bi bija prejak.

Foto: Željko Krnčević

Na laganu vatricu, s malim brojem brbulja, i ispalo izvrsno. Još sam kozice stavija i u juhu i u brudet i na gril tavu. Juhu sam skuva od glava i repa palamide uz dobro povrća i ulja i bome bilo lipo.

Foto: Željko Krnčević

Palamide sam izriza na fete, jedan dio na gril tavu (posolija i maza lagano maslinovim uljem – za konzumiranje preporučam posuti nekoliko kapi limuna), a drugi na brudet, isto na fete. Iša sam na onaj način da sam lagano užutija kapulu, pa pomidore iz konzervatorija Cirio, luk, petrusimen pri kraju, poslaga fete palamidice, stavija 3 žlice kvasine prave domaće sa Danila. I naravski, moje Napolitane tri fetice s 5 špica.

Foto: Željko Krnčević

Uz to pura i guštanje u onome najvridnijem na cilome svitu pa i šire – Obitelji. Sve ovo lipo od dvi palamide i kil i po kozica.

Foto: Željko Krnčević

A sutra je novi dan. U SLAST svitu moj dobri!

Željko Krnčević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.