3 min. čitanja

FOTO: KOZICA Znate kako izgleda na tanjuru, a evo je i u svom prirodnom okruženju!

FOTO: KOZICA Znate kako izgleda na tanjuru, a evo je i u svom prirodnom okruženju!
Foto: Đani Iglić

Predivna kozica koja je ujedno i najveća kozica koja nastanjuje Jadransko more i Sredozemlje a u najnovije vrijeme dobila je i konkurenciju u vidu invazivne vrste američke kozice Penaeus aztecus (Ives, 1891) koja je slične veličine a počela se pojavljivati u Jadranu o čemu je pisao nedavno Pero Ugarković.

Kozica, Melicertus kerathurus (Forskal,1775) preferira područja manje slanosti pa sam je susretao oko ušća Neretve, u Malostonskom kanalu (gdje se i lovi u većim količinama nego u ostalim jadranskim područjima), u Prokljanskom jezeru i kanalu koji ga spaja s morem, Prosika (spoj Vranskog jezera s morem) te podvelebitski kanal ali u svim područjima osim Neretve i Malostonskog kanala samo sporadično.

Nisam je nikad sreo oko vanjskih otoka što ne znači da tamo ne obitava a ulovljena je na čak 700 m dubine, dok sam ih ja sretao od 12-50 m dubine!

Noćni je lovac, a danju je skrivena u rupama ili ukopana u pijesak. Spektakularan je ulov za nas koji volimo fotografiju .

Boja repne peraje je duginih boja i u svojem jurcanju za plijenom ticala drži niz tijelo te čim se osjeti ugrožena krene sa ukopavanjem u pijesak i već nakon nekoliko sekundi samo joj oči vire iz pijeska.

Znao sam je viđati na zadarskoj ribarnici ali uglavnom kao sporadičan ulov mrežama i koćama.

Đani Iglić

PROČITAJTE JOŠ:

RAKOVI JADRANA Izložba stručnjaka i strastvenog ljubitelja podmorja, Pere Ugarkovića | | Morski HR
Prva izložba u nizu povodom serije izložbi “NA RUBU PEŠKARIJE 2020.” je “RAKOVI JADRANA”, autora Pere Ugarkovića. Pero Ugarković, strastveni ljubitelj podmorja, autor je mn
Na naslovnici svjetskog časopisa fotografija našeg istraživača s Instituta za oceanografiju
Na naslovnici vodećeg svjetskog časopisa u istraživanju rakova Crustaceana, osvanula je fotografija Pere Ugarkovića s Instituta za oceanografiju u Splitu. Kod otoka Blitvenice na 150 metara dubine ulovljen je rak Parasquilla ferussaci (Roux, 1828) što je prvi i jedini takav nalaz zabilježen u Jadranskom moru. Ova vrsta izrazito se rijetko
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.