4 min. čitanja

ZEMLJA GURMANIJA – GURMANLUK Vanilin kiflići

ZEMLJA GURMANIJA – GURMANLUK Vanilin kiflići
Foto: Željko Krnčević

Evo još jedan recept za osladiti vikend, iako su sad u điru krafne i kroštule i fritule, jerbo je vrime od maškara ili poklada. A pošto će sad biti miljun riceta za, pogotovo krafne, mi donosimo ovaj za kifliće. Zašto se zovu Vanilin, a nema u njima vanilje, ne bi zna reći. Opet je recept iz kalendara koji je za 2017. godinu napravila udruga Hrvatska žena iz Šibenika, zahvaljujući svim članicama, a posebno mojoj teti Zdravki Najev. Bio je gušt, ali i slast raditi fotke za ovaj kalendar.

I onda sam pročita ovaj citat na dnu stranice za misec srpanj po kazivanju starih Šibenčana – “Veltrina od kredence, u kojoj su držale bićerine, ćikare, bocune, kogume, pijate…, bila je ogledalo rednosti ili nerednosti domaćice. Zato su one brižljivo postavljale, sortirale te uredno i čisto održavale njezin sadržaj.” Istina, eto se i ja toga sićam.

Foto: Željko Krnčević

Miljetići, bićerinići, ono šta je bilo u staklu, bilo je ka mali kućni stalni postav lipoga suđa. Kasnije su nam se u stanove uselile modernije veltrine, u kojima je na vidljivom mistu bija skupi ili malo skuplji kristal ili porculan donešen iz Kine od prijatelja koji su navigavali, ili kristal kupljen u Češkoj na nekoj od sindikalnih ekskurzija. I to se nosilo hulahopki i Vegete i minjalo se za krune pa kupovalo lipoga kristala. A iz Rusije foto aparati i dalekozori. Ta su vrimena i te modernije kredence posebna priča. Za ove starije kredence koje su bile od punog drva, s live su strane imale po ciloj visini vrata iza kojih su se stavljale teče i pijati, maništra i začini. Doli je isto bilo zatvoreno vratima za spremiti svega kuhinjskoga. Poviše toga dva veća škafetina za nože, žlice i pinjure, a i za tavaje i tavajole.

Desno su bila tri mala škafetinića za držat iglu i konac, slike i dokumente, očale i likarije. Kapi za oči i instrumente za mirit koliko gradi ima drop i koliko gradi ima rakija. Tu su znale biti i gljivice i bisulfit i sumporne trake za sumporat bačvu. A gori u sredini je bila veltrina s lipim, ponekad i ukrašenim staklom koje se otvaralo na dvi strane. Unutra se držalo ono šta je bilo lipo vidit i šta je prijateljima i „prijateljima“ tribalo pokazat. Prvima na radost, a drugima da se grizu Bićerini, lipi ukrašeni bocuni s maraškinom ili orahovačom, vazica donešena s ekskurzije iz Zagreba, Postojne ili Beograda. Dikoja i iz inozemstva…

Foto: Željko Krnčević

A mene ova kredenca odma podsjeti na moga ćaću. Zašto? E, pa kad je Vinko bija mali, bija je dite puno snage i energije. I onda su tako jedanput ostali u kući sami on i brat mu Miro, mlađi od njega 4 godine. I moj Ti stari u nevelikoj kužini u kojoj je još bija stol, sa stola na kredencu, ka’ Tarzan i onda izvali cilu kredencu na sebe, a baš ono di je staklo pukne ga po glavi. A kako dragi Bog čuva malu dicu, tako je i mog Vinkića, pa mu je samo bila lipa rana na glavi. Ali, kako je govorija, osta je stakleni „geler“. I stvarno je. Stalno je nosio taj komadić stakla, a doktori su rekli da ne treba dirati. Dao se on i opipati. S desne strane između oka i uha.

Eto, kako u Gurmaniji priko lipe spize dođemo i do kredence i Češke i Tarzana. Šta ćemo kad nas hrana veže uz svašta i puno je lipše misliti o tome nego o svemu onome čime nas svakodnevno krcaju mediji. A o ovim lipim stvarima neće niko da piše. Kao što ni Pukovniku niko nije tija pisati.

Pa eto lipi moji, ko je izdrža priču o kredenci svaka mu čast, a ko nije, eto mu svejedno riceta za lipe, meke i slasne Vanilin kifliće. Naravno, ne zaboravimo da nije svak moga kupiti ni maslo za ove kifliće, pa mi se čini da sam čuja da su neki radili s masti. Nisam siguran. Ugodan vam vikend i uživajte.

Foto: Željko Krnčević

Vanilin kiflići

30 deka mekog brašna

22 deka maslaca

7 deka šećera

10 deka bajama

Od navedenih sastojaka napravite tijesto. Važno je napomenuti da se bajame umoče u vruću vodu i lagano istisnu iz korice, te još vlažne samelju i zamijese u tijesto. Tijesto mora odstajati pola sata u hladnjaku. Nakon toga raditi male kifliće i slagati ih u padelu obloženu papirom za pečenje. Peći na 180°C. Kad su kiflići gotovi, izvaditi ih iz pećnice, ali ne odmah s papira, nego ih pustiti da se malo ohlade, jer inače pucaju. Uvaljati ih u kristal šećer (kojeg se lagano samelje) pomiješan s dosta šećera u prahu.

Više recepata možete pronaći na stranici Zemlja Gurmanija – Gurmanluk.

Željko Krnčević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.