2 min. čitanja

ŽELINA KUŽINA Podušene lignje

ŽELINA KUŽINA Podušene lignje
Foto: Željko Višić

Kod ovog recepta najbolje je koristiti svježe ulovljene jadranske lignje, međutim, realnost života nameće da se dobro mogu iskoristiti i lignje iz zamrzivača neke od trgovina.

Tu preporučujem kupnju bloka zamrznutih liganja od 1 ili 2 kilograma čije vas boje kožnog pigmenta privuku, onako, na prvi pogled. Mogu se kupiti i već očišćene i oguljene lignje, ali … mene osobno takve ne privlače.

Sastojci:

– lignje; cca 1 kg (4 komada),

– maslinovo ulje; 1 dcl

– sol

– papar

– češnjak; 3-4 režnja, sitno sjeckan

– peršin; 1/4 vezice, sitno sjeckan

– mediteransko bilje; po prstohvat sušenog bosiljka i sjeckanog ružmarina

– bijelo vino; 1 dcl

– krumpir; 0,8 kg,

Foto: Željko Višić

Priprema i čišćenje liganja:

Lignje se čiste odvajanjem glave s krakovima. Tijelu lignje se izvuče prozirna kost, a zatim se ispere unutrašnjost. Ukoliko u tijelu ostane ikra ne vadite je, ni slučajno. S glave odstranite oči i unutrašnje organe, isperite je.

Višak vode posušite papirnatim salvetama.

Glavu s krakovima možete umetnuti u tijelo lignje ili krakove učvrstiti s čačkalicom tako da izgledaju kao da su lignje cijele i nečišćene.

Priprema jela:

U širokoj tavi koja ima odgovarajući poklopac rasporedite lignje, prelijte ih uljem. Kod navođenja sastojaka traži se 1 dcl maslinova ulja, ali nemojte baš škrtariti. Može se preliti i više. Svaka kap ulja će se zajedno sa sokom od liganja i vinom pretvoriti u vrhunski umak.

Lignje posolite, popaprite, začinite sušenim bosiljkom i nasjeckanim ružmarinom, te prelijte bijelim vinom. Tavu poklopite poklopcem.

Kad jelo provrije smanjite plamen na pola i kuhajte 10-12 minuta.

Važna napomena:

Nema otkrivanja poklopca niti okretanja liganja. Tava se samo povremeno protrese. Zato se ovo jelo zove “podušenim”.

Nakon 10 minuta u tavu dodajte prethodno skuhane krumpire. Nježno ih uvaljate u umak, te sve zajedno kuhajte još 2-3 minute.

Krumpire pripremite tako da ih ogulite, izrežete na manje komade (ne presitno) i kuhate u dobro posoljenoj vodi.

Još jedna napomena: ukoliko volite masline i kapare i one izvrsno obogaćuju ovo jelo. Prije početka kuhanja možete nasjeckati 10ak maslina i zajedno sa žlicom kapara dodati ih preko liganja.

Foto: Željko Višić

Serviranje jela:

Kod ovog jela preporučujem da se posuda ili servirna zdjela s kuhanim jelom postavi na sredinu stola te da svatko sebi vadi lignje i krumpire i preliva ih umakom po osobnom guštu.

Isto vrijedi i za salatu.

Dobar tek Vam želi Žele!

Željko Višić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.