2 min. čitanja

VELIČANSTVENE LIGNJE „Baby boom“ u Pomorskoj školi Split

VELIČANSTVENE LIGNJE „Baby boom“ u Pomorskoj školi Split
Foto: Marijana de Marchi

SPLIT - Iz Pomorske škole u Splitu stigla nam je lijepa vijest. Javnosti već dobro poznata najbolja srednjoškolska eko grupa u RH je postigla novi, ovaj put znanstveni uspjeh. Jedinstven idejom te izradom „inkubator“ eko grupe „Zdravo more“ proradio je tijekom siječnja i učenicima ribarsko-nautičkog smjera omogućio istraživanje „baby booma“ u pokretnom laboratoriju same učionice. 

Projekt eko grupe nastao je iz razloga što šira javnost, ali i pojedini stariji splitski ribolovci s kojima su pričali na jednoj lovnoj lokaciji ne znaju što se nalazi u morskim želatinoznim „prstima“, a koji po konopima, algama, mrežama itd. većinom lelujaju u zimskom periodu. Osim u školske edukativne svrhe cilj projekta je javnosti otkriti „ključ života“ bijelih (novijih), žućkastih i „snježno raspršenih“ razigranih morskih svežnjeva i svakom pojedincu ukazati na važnost njihovog očuvanja. 

0:00
/2:42

Kroz video eko grupe „Zdravo more“ sadašnji i budući ekolozi mora te zaljubljenici u morski svijet mogu otkrit čaroban „mini“ svijet svima poznate gurmanske delicije. 

Veličanstvene lignje! 

Po prvi put su i sami učenici imali priliku „zaviriti“ u unutrašnjost jaja, istražiti anatomiju izvaljene lignjice (veličine do 5 mm), a kako bi i iskustveno spoznali njezinu „borbu“ za opstanak u prirodi. U jednom snopu mogu biti tisuće novih jedinki (jedna jajna traka u sebi može imati stotinjak jaja). Međutim, nakon izvaljivanja i tijekom rasta jako malo ovih prekrasnih glavonožaca preživi jer su hrana drugim morskim organizmima. 

Dok uživate u kadrovima planktonskog izgleda žive lignje; njenom plaštu, kromatoforama, lijevku, krupnim očima, crnilu, krakovima, otkucajima srca itd. učenici s profesoricom ribarsko-nautičke skupine predmeta Marijanom De Marchi (mentoricom grupe) se nadaju da ste zahvalni za svaku lignju na vašem tanjuru te da  iz neznanja ubuduće neće uništavati lignjine jajne trake!

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.