2 min. čitanja

ŽELINA KUŽINA Morski puževi na salatu

ŽELINA KUŽINA Morski puževi na salatu
Photo: Željko Višić

Morskih puževa ima puno vrsta, za salate su zgodniji oni veći, poput volka. Manje puževe, npr. ugrce ili priljepke, radije bih pripremio u jednostavnom umaku s tjesteninom ili rižom.

Gušti pripremanja ovakvih salata uvećani su za gušte „lova“ ako se to lovom uopće može zvati, bolje bi bilo koristiti riječ prikupljanje puževa (naravno, ukoliko imate za to dozvolu). S maskom ili bez nje, zaigrat ćete se korisnih sat vremena. Dubina mora od 0,5-2 metra dodatno će vas izgladnjeti.

Sastojci:

– morski puževi; 1 – 1,5 kg

– maslinovo ulje; 1,5 dcl,

– sok od dva limuna (ako nemate limuna može i domaća, ne prejaka kvasina); 0,5 dcl,

– peršin; 2 sitno sjeckane grančice

– sol i papar,

Photo: Željko Višić

Priprema puževa:

Puževe kuhati u vodi najmanje sat vremena, znaju biti žilavi pa ćete procjenu o tome jesu li dovoljno kuhani donijeti sami. Inače tvrdoća mesa ovisi o vrsti i veličini puža.

Puževo meso se vadi iz kučica čačkalicom, debljom iglom ili drugim prigodnim alatom. Crijeva se lako odstranjuju, neki put i ostanu u kučici. Meso većih puževa (poput volka) narežite na više dijelova. Sve treba još jednom proprati, dobro ocijediti i staviti u zdjelu za serviranje.

Photo: Željko Višić

Priprema preljeva:

Preljev kojim ćete začiniti puževe, inače svjetskog imena vinaigrette, najjednostavniji je umak za izradu. Maslinovo ulje i limunov sok, zrno (doslovno) soli i malo papra treba izmješati u nekoj posudici s poklopcem ili manjoj boci s čepom, poput pripreme koktela. Kod preljeva najvažnija je stvar omjer ulja i limunova soka koji uvijek treba biti 3 : 1. Nakon miješanja nastaje emulzija koja se nakon dužeg vremena razdvaja. Dobro je da gotov preljev malo odstoji kako bi se ulje i sok ili kvasina proželi.

Još dva važna savjeta: vinaigrette nikada ne radite u aluminijskoj posudi, daje pomalo metalni okus i ne stavljajte ga u frižider.

Umjesto limunova soka može se koristiti bijela ili crvena kvasina, balzamični ocat, netko voli narančin sok koji uz kiselost daje i slatkoću.

Ukoliko vam se preljev čini prekisel može se dodati i žlica meda. Med će dodatno produžiti i učvrstiti trajnost vinaigrette emulzije.

Photo: Željko Višić

Serviranje:

Gotov odstajali vinaigrette prelijte preko puževa, pažljivo promiješajte, ukrasite puževim kučicama napunjenim kaparama, možda kojom kuhanom školjkom ili rakom. Uz ovu salatu preporučujem i malo kuhanogi začinjenog motara.

Umjesto vilica možete koristiti obične čačkalice.

Ukoliko će svi jesti iz iste zajedničke zdjele preporučujem ne gasiti svjetlo …

Dobar tek Vam želi Žele!

Željko Višić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.