2 min. čitanja

Hobotnica na salatu u košarici od sira

Hobotnica na salatu u košarici od sira
Foto: Željko Višić

Hobotnica (Octopus vulgaris) je mekušac iz porodice glavonožaca. Ima 8 krakova s kojima može dostići dužinu i do čak 3 metra.

U gastronomskom smislu vrlo je zahvalna. Mnoštvo različitih recepata iz cijelog svijeta najbolje govore koliko je svugdje tražena i obožavana. U nas se najčešće koristi za pripremu salata.

Teže varijante salata sadrže krumpir, kapulu, češnjak, peršin i sl., pa se mogu servirati čak i kao glavno jelo. Kad imate malo hobotnice, a više gostiju preporučujem primjenu te varijante.

Laganije varijante salate od hobotnice rade se samo od nje, uz mogući dodatak nekog povrća: rajčica, krastavaca, paprike, rikule ili npr. mladog sira.

Koje su salate ukusnije, teško je pitanje. O guštima takvog tipa se ne raspravlja.

Važnije je pitanje kako skuhati hobotnicu da bude meka i podatna za jelo. Ljudi su se koristili s puno trikova kako bi je omekšali. Tukli su je o obalne stijene, mlatili batom, kuhali s plutenim čepom, sodom bikarbonom, kvasinom i sl. Na kraju su izmislili zamrzivač.

Sastojci za salatu:

– kuhana hobotnica; oko 1 kg

– maslinovo ulje; 1,5 dcl,

– sok od 1-2 limuna (ako nemate limuna može i domaća, ne prejaka kvasina); 0,5 dcl,

– rajčice; 3 srednje velike,

– kapari; jedna žlica

– rikula; 1 puna šaka

– sol i papar

Sastojak za 4 košarice:

– naribani tvrdi (zreli) sir; 36 dkg

Foto: Željko Višić

Priprema salate:

Preporuka je hobotnicu prethodno očistiti i zamrznuti, led će razbiti njenu mišićnu strukturu. Kad je odmrznete, spuštajte je polako s obješenim krakovima u kipuću vodu. Krakovi će se polako uvijati, a hobotnica sklupčati. Kuhanje će trajati do sat vremena, ovisno o njenoj veličini i debljini. Kad vilicom isprobavate da li je hobotnica kuhana zabodite ju u najdeblji dio, gdje se krak spaja s tijelom (glavom).

Ako je hobotnica svježa i nije bila smrznuta, kuhajte je koliko bude trebalo. Strpljenje nikome ne može naškoditi.

Krakove kuhane hobotnice nasjecite na kolutove širine oko 1 cm, a glavu na kockice, slične veličine. Isto tako nasjecite rajčice i dodajte ih hobotnici zajedno sa žlicom kapara. Solite ukoliko treba, popaprite, te začinite maslinovim uljem i limunovim sokom. Promiješajte i ostavite da se sve zajedno prožme.

Priprema košarica:

Koju ćete vrstu sira koristiti za košarice, vaš je osobni odabir. Uobičajeno se koristi parmezan. Međutim, važno je i znati da prejaki sir svojom snažnom aromom zna dominirati u jelu pa tako umanjiti slast okusa salate od hobotnice.

Na papiru za pečenje kojeg ste položili na lim složite četri hrpe naribanog sira. Hrpe poravnajte u krugove dijametra 10-12 cm, debljine 0,5 cm.

Pecite u zagrijanoj pečnici na 100⁰C, 10-12 minuta, dok se sir ne rastopi.

Kad je gotovo, izvadite papir s otopljenim sirom s lima. Širokim nožem ili lopaticom za kolače odvojite sir od papira i dok jeo topao poslažite ga preko čaša ili šalica. Rubovi sira će se opustiti i formirati košarice. Kad se sasvim ohlade spremne su za nadijevanje salatom.

Serviranje:

Postavite košarice u tanjure, napunite ih salatom, ukrasite rikulom i dobar vam tek.

Željko Višić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.