1 min. čitanja

Zbog problema s lukom Mrtvaška, sutra sastanak u Ministarstvu mora

Zbog problema s lukom Mrtvaška, sutra sastanak u Ministarstvu mora
Projekt nove luke Mrtvaška -Foto: ŽLU Mali Lošinj

RIJEKA – Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina novinare je danas izvijestio o sastanku koji je za 12. listopada najavljen u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture RH kako bi se pronašlo odgovarajuće rješenje za privremeni pristanak u luku Mrtvašku u slučaju interventne situacije.

Komadina je dodao da je Primorsko-goranska županija osigurala nesmetano odvijanje nastave osnovne škole na Iloviku i srednje škole na Lošinju, a koja će se samo u iznimnim vremenskim uvjetima kada je onemogućeno putovanje održavati online.

– Riječ o generacijskom projektu vrijednom 80 milijuna kuna europskih sredstava, a omogućit će izvrsnu povezanost s kvarnerskim otocima i Lošinja s Pulom i Zadrom – podsjetio je Zlatko Komadina na utjecaj projekta na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini.

Podsjetimo, stanovnici Ilovika su najavljivali prosvjed zbog privremenog izmještanja pristaništa za brodove s dosadašnjeg u Mrtvaškoj zbog radova na rekonstrukciji luke. Mrtvaška će, po njenom završtetku, imati lukobran u dužini od 105 metara s dvije trajektne rampe za prihvat brodske linije u nacionalnom domaćem prometu, kao i za prihvat međunarodne linije. Uz  lukobran se planira izgraditi operativni plato  u dužini 100 metara, uz mogućnost prihvata stalnog veza za  stanovništvo susjednog otoka Ilovika.

Za projekt luka Mrtvaška na otoku Lošinju, dodijeljena su bespovratna sredstva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020, u ukupnom iznosu  od 81 milijun kuna.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Stanovnici Ilovika najavili prosvjed: “Ukinuta nam je brodska linija, onemogućen prijevoz školske djece i medicinska skrb”
Ovako će izgledati nova luka Mrtvaška na Lošninju – Potpisan ugovor za 81 milijun kuna vrijedan projekt
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.