3 min. čitanja

Počelo suđenje Ilovčanima za nerede prilikom gradnje luke u Lošinju - Odmah su tražili izuzeće suca

Počelo suđenje Ilovčanima za nerede prilikom gradnje luke u Lošinju - Odmah su tražili izuzeće suca
Foto: Spasimo Otok Ilovik / Facebook

MALI LOŠINJ - Za trinaest osoba, većinom stanovnika Ilovika, u Malom Lošinju je u petak počelo suđenje, a na samom početku je jedan od okrivljenika, Ladislav Radoslović, dao zahtjev za izuzeće suca Vlade Plešea, pa su se sudionici razišli nakon samo desetak minuta.

Policija je okrivila Ilovčane i jednog člana Gradskog vijeća Malog Lošinja, Rudolfa Ivkovića, za kršenje javnog reda i mira 13. lipnja u uvali Mrtvaška, kada je došlo do naguravanja između mještana i policijskih službenika, prilikom eskalacije sukoba oko izgradnje novog, velikog pristaništa, projekta Županijske lučke uprave Mali Lošinj. Tada su policajci priveli okrivljenike, a dvije su mještanke primile medicinsku pomoć. Mještani su nakon saslušanja u policijskoj postaji u Malom Lošinju istoga dana bili pušteni na slobodu.

Pozivu se u prostorije stalne službe Općinskog suda u Rijeci, na rivi u Malom Lošinju, odazvalo dvanaestoro od trinaest osoba, dok je preostali pripremio pisanu obranu. Radoslović je zatražio izuzeće suca i preostaje za vidjeti kako će taj zahtjev biti riješen, odnosno hoće li na sljedećem ročištu suditi drugi sudac ili će ročište biti sazvano u nekom drugom gradu na području djelovanja Općinskog suda u Rijeci.

- Prema zakonu, kada se podnosi zahtjev za izuzeće zbog razloga koji nisu objektivni, npr. rodbinskih, nego zato što okrivljeni smatraju da postoje okolnosti za pristranost, zahtjev treba dati prije otvaranja prekršajnog postupka. Izuzeća se često zlorabe, no ovdje se radi o tome da je ovaj sudac od Grada dobio stan na korištenje, za koji plaća minimalnu ili nikakvu najamninu. Legitimno je da Grad to daje deficitarnim kadrovima, ali u ovom bi slučaju Grad mogao biti zainteresiran i sudac bi se sam trebao izuzeti. Ne radi se o tome da je sudac pristran, nego postoje okolnosti u kojima bi mogao biti pod pritiskom, pa je zato i za suca lagodnije da ne sudi on, nego da se predmet prepusti drugom sucu ili sudu - rekao je za portal Otoci.net Ladislav Radoslović nakon završetka ročišta.

- Policija je ovlašteni tužitelj i sud mora suditi. Prekršajne sankcije koje policija zahtijeva nisu u biti postupka, već su to ljudska prava. Ovdje imamo situaciju da nam policija onemogućava pravo na mirni prosvjed, čak i stajanje na javnoj površini. S druge strane, po nalogu načelnika Josipa Gazilja, policija dolazi s neovlaštenim pauk-vozilima, pruža podršku neregistriranom bageru koji je gusjenicama vozio državnom cestom cijelim putem od Malog Lošinja do Mrtvaške i krši niz zajamčenih nam prava.

Foto: Spasimo Otok Ilovik / Facebook

Počinjeno je toliko povreda zakona koje imaju obilježja kaznenih djela, o čemu je policija izviještena, ali je po političkom nalogu istraga opstruirana. EPPO (Ured javnog tužitelja EU, op.a.) zna tko, provode istragu i svi će stradati. Kršenje ljudskih prava i zakona od strane policije ide toliko daleko da u cilju zaštite sebe, postupaka i policijskih službenika podiže optužbu protiv više od deset posto stanovnika Ilovika.

Da bi stvar bila gora za policiju, policijska akcija 13. lipnja provedena je nakon što je ugovor o građenju raskinut i nakon što je postalo jasno da građenje neće i ne može početi, što je Josipu Gazilju i policijskim službenicima bilo dobro poznato. Riječ je o najočitijoj zloporabi policijskih ovlasti u svrhu probitaka vrha HDZ-ove vlasti u državi i to sve mogu potkrijepiti dokumentima - zaključio je Radoslović.

Bojan Purić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.