1 min. čitanja

Zbog El Niña temperatura mora uz obalu Kostarike znatno porasla - Koralji bi mogli uginuti u masovnim razmjerima

Zbog El Niña temperatura mora uz obalu Kostarike znatno porasla - Koralji bi mogli uginuti u masovnim razmjerima
Foto: Pixabay/Ilustracija

Kostarika, država u Srednjoj Americi čije ime na španjolskom znači "plodna obala", sada se suočava s ozbiljnom štetom na koraljima, jer je nedavno praćenje biološkog rezervata Cano Island pokazalo da je zbog utjecaja fenomena El Nino morska površina temperatura porasla, a 80% koralja u rezervatu je izbijeljelo, što je rezultiralo ozbiljnom ekološkom krizom.

Morsko istraživanje provedeno u lipnju ove godine pokazalo je da je zbog utjecaja El Nina temperatura površine mora uz obalu Kostarike znatno porasla, što stvara veliki pritisak na opstanak koralja i prisiljava ih na izbacivanje algi koje su ključne za njihov preživljavanje, što rezultira izbjeljivanjem koralja.

- Koralji i alge ovise jedni o drugima. No kako temperatura vode raste, alge gube svoju učinkovitost, što će prisiliti koralje da izbace neaktivne alge s koraljnih grebena. Izbjeljivanje koralja se događa kada ima manje šarenih algi, a izbijeljeni koralji mogu preživjeti najviše nekoliko tjedana - rekla je Laura Vanopdenbosch, direktorica projekta Innoceana, neprofitne organizacije za očuvanje mora, prenosi HRT.

Ako se ovakvo stanje nastavi, koralji bi mogli uginuti u masovnim razmjerima, a mnoge ribe i druga morska stvorenja koja traže koralje kao svoje domove izgubila bi svoja gnijezda.

- Koralji su dom mnogim životinjama, ribama i beskralješnjacima. Koralji su također prirodna barijera. Rastu oko naših obala. El Nino je prirodni događaj. To je prirodni klimatski događaj koji se događa svake dvije do sedam godina i već se događa dugo vremena. Problem je u tome što se utjecaj El Nina povećava zbog klimatskih promjena, ljudskog utjecaja i zagađenja koje uzrokujemo - rekla je Vanopdenbosch.

Stručnjaci kažu da se Zemlja zbog klimatskih promjena suočava sa "super El Ninom". Stoga je ključno poduzeti mjere za zaštitu okoliša i podići svijesti o tome kako ljudska aktivnost utječe na morske ekosustave.

El Nino je prirodni fenomen koji uključuje fluktuirajuću površinsku temperaturu oceana u ekvatorijalnom dijelu Tihog oceana, zajedno s promjenama u atmosferskoj cirkulaciji iznad njega.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.