3 min. čitanja

Zavod za javno zdravstvo more ispred bračkog hotela ocijenio izvrsnim, Svpetrvs hoteli: "Sretni smo što je potvrđeno da ne postoji zagađenje!"

Zavod za javno zdravstvo more ispred bračkog hotela ocijenio izvrsnim, Svpetrvs hoteli: "Sretni smo što je potvrđeno da ne postoji zagađenje!"
Foto: Gava Waterman Milna Resort & Cottages / Facebook / NZJZ

Nakon što su kupači u bračkoj uvali Osibova, među kojima i maloljetna djeca, prijavili kožna oboljenja, pa je Vodovod Brač hotelskom kompleksu Gava zabranio ispuštanje fekalnih voda i naredio hitnu sanaciju zatečenog stanja, uzeti su uzorci koji su predani na analizu. Hotelski lanac Svpetrvs hoteli d.d. poslao nam je rezultate Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, u kojem stoji da je more u uvali, ni manje ni više, nego - izvrsne kvalitete!  

Hotelski lanac priznaje da se dogodio propust, ali, dalje detaljno pojašnjavaju:

- Propust koji se dogodio s tehnološkom vodom smo odmah korigirali, ali u tom slučaju se ne radi o nikakvom ugrožavanju javnog zdravlja niti o fekalnim vodama kako su pojedinci pokušali imputirati.

Tu se kupaju naši gosti, zaposlenici i naša djeca, objekt smo radili po najvišim standardima za razliku od pojedinaca koji su pokrenuli hajku - smatra Petar Maričić, direktor resorta Gava.

Izjavu lanca Svpetrvs hoteli d.d. preonsimo u cijelosti:  

"Rezultati  ispitivanja kakvoće mora za kupanje u uvali Osibova pokazuju kako se kvaliteta vode u toj uvali svrstava u kategoriju „izvrsno“.

Zabrinuti pričama koje su se pojavile vezane uz kvalitetu mora u Osibovoj, a pogotovo neistinama da smo ikada ispuštali fekalne vode u more, naručili smo detaljno ispitivanje mora od najrelevantnijih javnih laboratorija i institucija. Uzorak je od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije uzet 22. rujna 2023. godine te smo čekali rezultate kako bismo obavijestili javnosti i poduzeli bilo kakve daljnje korake.

Sretni smo što rezultati potvrđuju da ne postoji zagađenje kojim su pojedinci plašili javnost i nanosili štetu ugledu naše tvrtke. Sretni smo jer se u toj uvali kupaju naši gosti, susjedi, zaposlenici i naša djeca do čijeg nam je zdravlja izuzetno stalo. Također o čistoći mora ovise i naši poslovni rezultati.

Gradili smo objekte sukladno svim najvišim standardima pri čemu su korištena najsuvremenija rješenja i bio-jame, što nije slučaj s kućama pojedinaca od kojih su neki pokrenuli ovu hajku. Za očuvanje djevičanske uvale, ali i ekologije cijelog otoka, bilo bi dobro da se provjeri stanje svih crnih jama, kako su napravljene, u kakvom su stanju i koliko su puta pražnjene. Iako je uzorkovanje pokazalo da je voda u uvali Osibova izvrsne kvalitete, potrebno je odgovorno ponašanje kako nas, tako i svih ostalih da bi to tako ostalo i u budućnosti.  

Propust koji se dogodio s tehnološkom vodom smo odmah korigirali, ali u tom slučaju se ne radi o nikakvom ugrožavanju javnog zdravlja niti o fekalnim vodama kako su pojedinci pokušali imputirati", pojasnili su i poslali izvještaj kojeg potpisuje Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, a datum uzorkovanja bio je 22. rujna 2023. godine, dakle dan nakon što smo objavili članak koji je alarmirao javnost.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

ALARM NA BRAČU! Hotel ispušta fekalije u more, djeca dobila kožna oboljenja - Vodovod: “Zatvorit ćemo vam vodu!”
U predivnoj uvali Osibova na otoku Braču, ljudi se kupaju misleći kako je uvala gotovo netaknuta. Naoko čisto more zapravo vara. Obližnji hotel cijelo ovo vrijeme ispušta opasne spojeve u more putem kanalizacije, a sve je kulminiralo kožnim oboljenjima djece, te nalogom tvrtke Vodovod Brač da sve za…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.