4 min. čitanja

ALARM NA BRAČU! Hotel ispušta fekalije u more, djeca dobila kožna oboljenja - Vodovod: "Zatvorit ćemo vam vodu!"

ALARM NA BRAČU! Hotel  ispušta fekalije u more, djeca dobila kožna oboljenja - Vodovod: "Zatvorit ćemo vam vodu!"
Foto: Google Earh / Čitatelji / Screenshot

U predivnoj uvali Osibova na otoku Braču, ljudi se kupaju misleći kako je uvala gotovo netaknuta. Naoko čisto more zapravo vara. Obližnji hotel cijelo ovo vrijeme ispušta opasne spojeve u more putem kanalizacije, a sve je kulminiralo kožnim oboljenjima djece, te nalogom tvrtke Vodovod Brač da sve zaustave, pod prijetnjom kazni i zatvaranja priključka vode.

"Gosti se doslovno kupaju u vlastitim fekalijama"

- Hotelski kompleks Gava koji je u stranom vlasništvu ispusta kanalizaciju u uvalu. Doslovno se gosti hotela ujutro kupaju u svojim fekalijama koje  se noću ispuštaju. Inspekcija je izišla na teren i koliko sam upoznat izrekla je kaznu. Šaljem vam snimku ilegalnih ispust - kazao nam je čitatelj.  

- Pišem vam ovo u nadi da ćete, ako ništa, bar pročitati, jer sam stvarno uvidjela da već 15 dana nitko ne želi napisati ni slova o ovome! Osibova - predivna uvala nadomak Milne, proživljava ekocid koji traje koliko mi znamo ovo ljeto a vjerovatno i duže. Razlika je jedino sada što imamo dokaze i priča je time strašnija.
U posjedu smo snimki direktnog ispuštanja fekalija u more od strane navedenog resorta te dokumenta koje to potvrđuju - kaže nam pak čitateljica, koja šalje ovaj video.  

No mještani su nas upozorili da to, nažalost, nije sve.  

- Djeca koja su se kupala u neposrednoj blizini su se zarazila slatkim krastama, a roditelji žele da ova cijela priča napokon dođe u javnost. Zamislite samo da platite luksuzno ljetovanje i da Vam taj isti resort ispušta fekalije u more gdje se većinom kupaju djeca zar je stvarno ovo turizam kakav želimo i kojem težimo? - pita se čitateljica.

Majka dvojice maloljetnih sinova koji su se kupali u moru ispod ovog resorta potvrđuje nam da su obojica zaražena ovom kožnom bolešću, a stariji sin na ruci pokazuje posljedice ove zaraze.  

- Ja sam se šokirala da je ovakvo što moguće - kazuje majka dvojice dječaka i opisuje što se dogodilo:

- Djeca su se dolje kupala. Kako Gava ima taj aquapark, djeca dolje vole doći i kupati se. Oba sina su dobila te krastice, međutim starijem, 15-godišnjaku to je dosta intenzivnije. Bili smo kod liječnika i čim smo mu rekli da su se kupali i gdje su se kupali, odmah je rekao "to se tamo pokupilo".

Mjesto izlijevanja fekalnih voda - Foto: Google Earth / Screenshot

Majka zaražene djece: "Ja sam šokirana, liječnik je rekao što je to, pa djeci od ovoga mogu zatajiti bubrezi!"

Što je onda točna dijagnoza?

- To je impetigo, odnosno "slatke kraste". Liječnik je rekao da to može biti opasno, pogotovo kod manje djece i može čak doći do zatajenja bubrega, no hvala Bogu da se mojoj djeci nije zakompliciralo -  kazala nam je vidno uzrujana majka.

- Djeca su se kupala u maloj vali, za koju smo mislili da je oaza prirode. Trebalo bi biti čisto more. Da se tako nešto događa, to mi je danas nezamislivo! Dovodi se u pitanje zdravlje djece i ljude slabijeg imuniteta, pa male bebe mogu završiti kobno s takvim bolestima - zaključuje majka.

Uz dozvolu majke, objavljujemo fotografiju za koju upozoravamo da bi mogla biti uznemirujuća.

Foto: Osobni arhiv

Vodovod Brač: "Odmah sanirajte zatečeno stanje!"

U posjedu smo prijave kojeg je Državnom inspektoratu uputila tvrtka Vodovod Brač d.o.o. iz Supetra protiv Gava Waterman Milna Resorta:

"Temeljem prijave i prema nalogu za postupanje, zaprimljenog od Državnog inspektorata, a sukladno Zakonu o vodnim uslugama, te Zakonu o vodama, kao Isporučitelj vodnih usluga 11. rujna 2023. godine obavili smo izvid na terenu u uvali Osibova, neposredno uz Gava Watermen Resort.

Pregledom je evidentiran izlaz cijevi (preljev) na zidu hotelskog kompelsa s tragovima izlijevanja otpadnih voda. S obzirom na boju i miris, postoji sumnja o izlijevanju fekalnih voda. Uzet je uzorak nakupljene otpadne vode.

Dana 18. rujna 2023. godine od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, dostavljen nam je rezultat ispitivanja uzorka, temeljem kojeg je razvidno da se radi o fekalnim vodama.

S obzirom na navedeno, potvrđeno je izlijevanje fekalnih voda iz vašeg sustava odvodnje na javnu površinu, tj. okolni prostor i more neposredno pored kupališta.  

Sukladno navedenom, ovim putem Vas obavještavamo da ako odmah ne sanirate zatečeno stanje, u skladu s odredbama Pravilnika o tehničkim uvjetima isporuke vodnih usluga Vodovoda Brač, postupit će se prema odredvama članka 148. navedenog Pravilnika, tj. izvršit će se isključenje Vaše nekretnine s vodovodne mreže!

Po postupku sanacije, molim da se odmah javite Isporučitelju zbog kontrole saniranog stanja vodnih usluga Vodovod Brač, d.o.o.", stoji u dopisu, kojeg potpisuje direktor ove tvrtke, Tonči Trutanić.

Direktor: "Nisam kompetentan komentirati"

Nakon ovoga, nazvali smo direktora resorta, Petra Maričića koji nam je rekao da nije kompetentan davati komentare na ovu temu, te da će nas nazvati naknadno.

Dodatak: Nakon objave članka, Maričić se očitovao u ime svoje kuće Svpetrvs hoteli d.d. Njihovo očitovanje objavili smo u članku niže.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Na kožna oboljenja djece očitovali se iz Svpetrvs hotela: “Izuzetno smo posvećeni očuvanju plaža i mora, a naročito zdravlju gostiju i susjeda!”
Nakon što smo objavili članak ALARM NA BRAČU! Hotel ispušta fekalije u more, djeca dobila kožna oboljenja - Vodovod: “Zatvorit ćemo vam vodu!”, javio nam se diretor resorta Gava Watermen Resort Petar Maričić s očitovanjem negove kuće Svpetrvs hoteli d.d. Podsjetimo, nazvali smo ga i prije objave čl…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.