1 min. čitanja

ZATVARANJE ŠTEKATA? Mi kao Mediteran tradicionalno živimo na ulici, ovako se ruši naš identitet"

ZATVARANJE ŠTEKATA? Mi kao Mediteran tradicionalno živimo na ulici, ovako se ruši naš identitet"
Foto: Boris Kačan

SPLIT - Ako nova odluka o komunalnom redu u Splitu stupi na snagu 1. siječnja 2023., velik broj splitskih ugostitelja ili će ostati bez štekata, odnosno terasa ili će one biti smanjene. Prijedlog odluke nalazi se u javnom savjetovanju, a komentirala ga je predsjednica udruženja ugostitelja pri HGK Jelena Tabak.

- Ugostitelji nas zovu, iznenađeni su. Imali smo dvije godine krize, cijene štekata su se digle za 100 posto i sad odluka da će se srezati broj ugostiteljskih objekata i da će se ta gospodarska grana rušiti, time nismo zadovoljni - kaže Tabak.

Ukidanje terasa za neke objekte znači i zatvaranje i otkaze.

- Naravno da to znači i otkaze i zatvaranje pojedinih objekata koji ovise o prostorima na javnim površinama. Poslije covida su i skandinavske zemlje i Europa izbacivali što više uslužnih mjesta na otvorenom jer ljudi žele sjediti vani. Mi kao Mediteran tradicionalno živimo na ulici, a ovime se ruši naš identitet, već sad nam u večernjima satima na večerama nedostaje mjesta. Ta gospodarska grana stvara prihode, ne znamo čemu ova odluka. Mi jesmo za red i smanjenje terasa gdje nešto smeta, ali uklanjati neke koje desecima godina tu stoje, nije nam jasno - ogorčena je Tabak.

Ističe također da se ovom odlukom ne obuhvaćaju mjesta koja eventualno zakrčuju prolaz, već ona gdje prostora ima pa nije ni jasno zašto se terasa uklanja.

Dodaje da su razgovarali s Gradom, no razilaze se u mišljenjima.

- Ostaje nam javno savjetovanje i pokušati pravnim putem ukazati da to ne treba tako, da se modificira odluka - naglasila je Tabak za Novi dan.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.