2 min. čitanja

ZAŠTITA OKOLIŠA - U Hrvatskoj se od 2022. provodi više od 20 novih LIFE projekata

ZAŠTITA OKOLIŠA - U Hrvatskoj se od 2022. provodi više od 20 novih LIFE projekata
Foto: Pexels

U okviru LIFE natječaja za 2021. godinu Europska unija dodijelila je 380 milijuna eura za provedbu 168 novih projekata iz područja zaštite prirode i okoliša, borbe protiv klimatskih promjena te prelaska na čistu energiju. Provedba projektnih aktivnosti ukupno će mobilizirati 562 milijuna eura.

Korisnici iz Hrvatske sudjeluju na 25 projekata, a financijski doprinos hrvatskim korisnicima iz Programa LIFE za projektnu provedbu iznosi 7,8 milijuna eura. Pri njegovu je ostvarivanju prijaviteljima podršku pružala Nacionalna kontakt točka za Program LIFE u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Hrvatski koordinatori vode 5 projekata. Tako će se u okviru potprograma Priroda i bioraznolikost provoditi projekti kojima će se poboljšati stanje ugroženih vrsta životinja: barske kornjače (Mauremys rivulata), koordinatora Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i bjeloglavog supa (Gyps fulvus), koordinatora Udruge BIOM. U okviru potprograma Prijelaz na čistu energiju provode se projekti kojima će se u Republici Hrvatskoj podržati integriranje energetskog, klimatskog i prostornog planiranja (IN-PLAN, koordinator Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske - REGEA), potaknuti više od 40 milijuna eura investicija u sektor toplinarstva (D2HEAT, koordinator REGEA), te ojačati vještine radnika u sektoru graditeljstva (CRO skills RELOAD, koordinator Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo je da LIFE projekti doprinose uspješnijoj provedbi politika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i integraciji okolišnih i klimatskih ciljeva u relevantne sektore.

- Svaki pojedini LIFE projekt je značajan korak prema postizanju ovih ciljeva, stoga svake godine hrvatskim korisnicima, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, osiguravamo sredstva za sufinanciranje dijela vlastitog učešća.

Program LIFE, koji postoji od 1992. godine, vodeći je financijski instrument Europske unije posvećen zaštiti okoliša i djelovanju u području klime te je ključan za ostvarivanje ciljeva iz Europskog zelenog plana i postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine. LIFE natječaji raspisuju se svake godine (aktualno programsko razdoblje je 2021. – 2027.), a konkurenciju čine prijavitelji iz svih država članica EU te trećih pridruženih zemalja poput Islanda i Ukrajine. U pravilu, LIFE projekti zahtijevaju uključenost svih dionika (javna tijela, poslovni sektor, nevladine organizacije) kako bi se pronašla odgovarajuća rješenja za implementaciju ključnih politika.

Ocjenjivanje i odabir projekata vrše neovisni evaluatori u okviru Izvršne agencije za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA). Upravo zbog toga, za sufinanciranje se odabiru samo najkvalitetniji projekti čije aktivnosti na inovativan način rješavaju postojeći okolišni ili klimatski problem, a čiji rezultati se mogu replicirati na području cijele Europska unije.

Otvaranje LIFE natječaja za 2023. godinu očekuje se sredinom travnja.

Nacionalna kontakt točka za Program LIFE djeluje u okviru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te zainteresiranima pruža informacije o programskim pravilima, uvjetima LIFE natječaja i redovito organizira informativna događanja i radionice kao podršku prijaviteljima u fazi pripreme projektnih prijedloga.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.