3 min. čitanja

ZASTAVE S KRME, JARBOLA I PROVE Zbirka zastava i signalnih zastava Hrvatskoga pomorskog muzeja Split

ZASTAVE S KRME, JARBOLA I PROVE Zbirka zastava i signalnih zastava Hrvatskoga pomorskog muzeja Split
Foto: HPMS

SPLIT - Povodom Svjetskog veksilološkog dana, održat će se predstavljanje knjige – kataloga autorice Daniele Kušpilić „Zastave s krme, jarbola i prove – Zbirka zastava i signalnih zastava Hrvatskoga pomorskog muzeja Split“.

Uz autoricu, kustosicu Danielu Kušpilić o knjizi će govoriti pukovnik doc. dr. sc. Željko Heimer, predsjednik Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva. Predstavljanje knjige održati će se 27. rujna 2023. g. u Kuli nad Kamenitim vratima, Kamenita ulica 3, Zagreb s početkom u 19 h u suorganizaciji Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva i Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“.

Vrijedna zbirka pomorskih zastava još od 1798. godine

Katalog Zastave s krme, jarbola i prove obrađuje Zbirku zastava i signalnih zastava koja je po broju artefakata jedna od brojnijih u fundusu Hrvatskoga pomorskog muzeja Split, točnije broji 298 predmeta koji su najvećim dijelom naslijeđeni od pomorskih muzeja koji su u Splitu djelovali od sredine 20-ih do početka 90-ih godina 20-og stoljeća, te od manjeg broja predmeta darovanih Muzeju. Zbirka zastava i signalnih zastava Hrvatskog pomorskog muzeja Split je vrlo raznolika, brojna i značajna te kao takva potkrepljuje velik i važan dio povijesti istočnog Jadrana tijekom kojih su se smjenjivali simboli država suverena i njihove zastave koje su se vijorile na Jadranu.

Vrijednost ove Zbirke ne ističe se samo u kvantiteti i raznovrsnosti, već i u tome što čuva neke iznimne predmete koje svjedoče o bogatoj pomorskoj povijesti od druge polovice 18. stoljeća do 21. stoljeća. Najstariji predmet iz Zbirke je tabla s pomorskim zastavama koja se datira u 1798. g., zatim sačuvani dijelovi zastavnih kopalja s talijanske oklopnjače Palestro i s talijanskog zapovjednog broda Re d'Italia iz slavne Viške bitke 1866. g. te zastave iz razdoblja Austrijskog Carstva i Austro-Ugarske Monarhije. Zbirci pripadaju i društvene zastave od kojih se izdvaja zastava Pelješkoga pomorskog društva iz razdoblja 1865. – 1891. g., koju su isticali pelješki brodovi uz zastavu austrougarske trgovačke mornarice.

Velik dio Zbirke zastava čine vojnopomorske, zapovjedne, rangovne zastave i plamenci brodova iz razdoblja Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Iz vremena samostalne Republike Hrvatske u Zbirci nalazimo od zastave Republike Hrvatske koja je bila izvješena ispred tvrđave Gripe prigodom desete obljetnice zauzimanja tvrđave 2001. g. do vojnopomorskih zastava ratnih brodova Hrvatske ratne mornarice.

Katalog je podijeljen u devet poglavlja u kojima se obrađuju teme od razvoja i upotrebe zastava kroz povijest, kratkog pojmovnika, zastava na brodovima, pomorskog ceremonijala, zastava koje su se vijorile na brodovima na istočnojadranskoj obali obuhvaćajući razdoblje od Dubrovačke Republike, Mletačke Republike, francuske uprave u Dalmaciji, austrijske uprave u Dalmaciji, Države SHS i Kraljevine Jugoslavije, Nezavisne Države Hrvatske, područja Istočnog Jadrana u Drugom svjetskom ratu, ratne zastave mornarice NOVJ 1942. – 1945. g., Federativne Narodne Republike Jugoslavije, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije do zastava Republike Hrvatske; signalne zastave i zastavni signali, zastave Društava i pomorskih kompanija, zastave stranih država i radionice signalnih zastava Hrvatskoga pomorskog muzeja Split.

Ljubomir Radić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.