3 min. čitanja

Zapovjednik HRM-a izrazio žaljenje zbog rasula u mornarici: "Nismo napravili dovoljno!"

Zapovjednik HRM-a izrazio žaljenje zbog rasula u mornarici: "Nismo napravili dovoljno!"
Foto: MORH / T. Brandt

SPLIT - U Splitu je u petak 16. rujna 2022. godine obilježena 31. obljetnica Hrvatske ratne mornarice. Osim protokolarnog dijela, javnosti, ali i izvještaju za medije od strane MORH-a promakao je govor zapovjednika HRM-a kontraadmirala Ive Raffanelija, koji je prvi javno izrazio žaljenje zbog stanja u kojem se našla naša mornarica.

Iz MORH-a su priopćili da je Raffaneli zahvalio svima koji su položili svoje živote za slobodu domovine i njezinu budućnost te dali svoj doprinos obrani, ustrojavanju i izgradnji Hrvatske ratne mornarice istaknuvši:

- Povijest će nas pamtiti po onome što smo učinili i kako smo reagirali dok je bio naš red na straži. Snaga koja grabi naprijed unatoč svim poteškoćama i ograničenjima je čovjek kojemu zahvaljujem za sve što je činio i što čini za razvoj Hrvatske ratne mornarice - citirali su zapovjednika Raffanelija u Ministarstvu obrane.

"Stojim pred vama s osjećajem krivnje i iznimne odgovornosti!"

No ono što su zaboravili citirati je pravo stanje mornarice koju je njen zapovjednik po prvi put javno izrekao da nam prošlost ne daje za pravo da se osjećamo ugodno:

- Nismo napravili dovoljno! Stojim pred vama s osjećajem krivnje, s osjećajem iznimne odgovornosti za sve ono što u proteklom razdoblju nije napravljeno za razvoj Hrvatske ratne mornarice. Skoro proročanskom se danas čini izjava gospodina Debeljaka na svečanosti primopredaje novog obalno-ophodnog broda Omiš, koji kaže da on gradi nepotopive brodove. Istina, na navozima, na kojima su još uvijek, zaista ih je nemoguće potopiti. Ne vidimo kraj realizaciji, a izvjesno je da se i mnogi drugi planovi još dugo neće realizirati - kazao je zapovjednik HRM-a.

Mnogi se pitaju, zašto se Dan HRM-a obilježava dva dana prije, no pretpostavlja se da je to zato jer 18. rujna pada u nedjelju, pa bi mnogi dužnosnici umjesto kod kuće, morali put Splita na obilježavanje.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO Ususret Danu HRM-a hrvatski mornari pred građanima vezivali čvorove
Pred brojnim okupljenim građanima i turistima pripadnici HRM-a i kadeti studija Vojno pomorstvo održali su natjecanje u vezivanju mornarskih čvorova. U prigodi obilježavanja 31. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice, a u okviru kampanje We Are NATO, u Splitu je u petak 16. rujna 2022.…
Milanović u Splitu: “Hrvatska mornarica mora imati brodove za obalnu stražu, očekujem angažman Vlade i premijera”
Hrvatska mornarica ne može bez materijalne potpore, ne može bez brodova - istaknuo je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović na svečanosti obilježavanja 31. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice u Splitu. - Želim da ove tehničke p…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.