2 min. čitanja

Započeo Znanstveni kolokvij "Šibenik i šibenski kraj u razdoblju hrvatskoga narodnog preporoda"

Započeo Znanstveni kolokvij "Šibenik i šibenski kraj u razdoblju hrvatskoga narodnog preporoda"
Foto: Grad Šibenik

ŠIBENIK - U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku započeo je Znanstveni kolokvij „Šibenik i šibenski kraj u razdoblju hrvatskoga narodnog preporoda“ kojega organiziraju Državni arhiv u Šibeniku, Hrvatski institut za povijest, Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu i Muzej grada Šibenika.

Ovim znanstvenim kolokvijem i izložbom koja će biti otvorena u siječnju 2023. obilježava se 150. obljetnica pobjede Narodne stranke na općinskim izborima u Šibeniku i uspostava narodnjačke općinske uprave 15. siječnja 1873. čime je započelo novo razdoblje u razvoju Šibenika.

U ime organizatora, sudionike znanstvenog skupa pozdravila je Nataša Mučalo, ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku, izrazivši zadovoljstvo  iznimno dobrom suradnjom sa znanstvenim institucijama i pojedincima, znanstvenicima-istraživačima koji su za Šibenik vezani svojim znanstvenim programima i istraživačkim interesima.

- Ovim skupom, odnosno kolokvijem, željeli smo obilježiti važne događaje koji su obilježili šibensku povijest druge polovice 19. i početka 20 stoljeća, 150 godina od pobjede Narodne stranke na općinskim izborima i preuzimanja općinske uprave od strane narodnjaka. To su prijelomne godine za grad Šibenik. Ono što je uslijedilo dugoročno je preobrazilo naš grad i omogućilo mu razvoj, zapravo ulazak u 20. stoljeće na jednoj potpuno drugačijoj osnovi od one na kojoj se razvijao do sredine 19. stoljeća - kazala je ravnateljica šibenskog Državnog arhiva.

Uspješan rad Znanstvenog kolokvija na kojemu će sudionici,  uz ugledne znanstvenike,  imati priliku poslušati izlaganja mladih istraživača, asistenata i studenata čiji znanstveni put tek započinje, organizatoru i sudionicima poželio je i Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

- Tema ovog skupa izuzetno je zanimljiva i važna, posebno s aspekta predstavljanja recentnih istraživanja o zbivanjima u gradu Šibeniku  nakon uspostave ustavnog stanja 1860 godine, a osobito nakon pobjede Narodne stranke na izborima za Dalmatinski sabor 1870. godine. Riječ je o razdoblju koje je, uz ostalo,  iznjedrilo Antu Šupuka, prvog velikog načelnika-gradonačelnika Šibenika čije uspjehe i vizije i dan danas baštinimo - rekao je gradonačelnik Burić.

Nazočne je pozdravio i Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija RH, ukazavši na simboliku po kojoj se skup održava upravo na mjestu gdje se nekad nalazila Slavljanska čitaonica, odnosno Narodna kavana u kojoj su se u Šibeniku okupljali prijatelji narodne misli i poštovatelji preporoda.

- Bilo je to razdoblje izrazitih podjela u društvu koje, sagledavajući ga sa nacionalne razine, ali i zavičajno, s aspekta pojedinaca,  ukazivalo na to da vrijeme narodnjaka tek dolazi. Što se Šibenika tiče, u tom je razdoblju od 30 godina Ante Šupuk odigrao presudnu ulogu. Osjetan je ključni iskorak Šibenika iz težačkoga u moderni grad u kojemu je hrvatski identitet ponovno ušao na velika vrata u javni život, upravu, u škole. Sve je to bilo od iznimne važnosti, ne samo u urbanističkom, graditeljskom i  komunalnom - nego i u identitetnom smislu - poručio je državni tajnik.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.