3 min. čitanja

Zapanjujuće količine mikroplastike pronađene u algama na Arktiku

Zapanjujuće količine mikroplastike pronađene u algama na Arktiku
Foto: Unsplash

Arktičke alge važni su organizmi kako u hranidbenoj mreži tako i za morski život općenito, ali znanstvenike zabrinjavaju pronađene količine te smatraju da se radi samo o 'vrhu ledenog brijega'.

Ove alge su važne za plankton i razne druge morske organizme na Arktiku. Također hrane organizme koji žive na morskom dnu. Kako se led topi, alge se odvajaju i tonu te ih jedu životinje kao što su morski krastavci i morske zvijezde. Osim toga, alge su važne i kao ponor ugljika.

Međutim, znanstvenici su otkrili da arktičke alge sadrže mikroplastiku. Ovo samo po sebi možda i nije iznenađujuće - plastika je pronađena u svakom okolišu na Zemlji koji je do sada istražen. Ali iznenadile su ih količine koje su pronašli i smatraju da bi to moglo imati velike posljedice za ekosustave i klimu.

Zašto je to problem?

Ove alge hrane arktičko morsko dno i morske ekosustave. Njihov položaj na dnu hranidbenog lanca znači da postoji rizik od prenošenja mikroplastike 'prema gore' kroz morsku hranidbenu mrežu.

Istraživanja pokazuju da mikroplastika i s njom povezane kemikalije mogu promijeniti rast, funkciju i razmnožavanje morskih vrsta poput planktona i riba.

Mikroplastika koja je zalijepljena s vanjske strane algi mogla bi smanjiti stopu fotosinteze blokirajući sunčevu svjetlost. A ako čestice uđu u stanice algi, mogle bi oštetiti dijelove stanice u kojima se odvija fotosinteza pa tako također spriječiti ovaj proces.

Znanstvenici se boje da su ova otkrića vjerojatno samo 'vrh ledenog brijega' i da je problem daleko veći, prenosi Psych.org.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Plastika koja ulazi u oceane mogla bi se do 2040. gotovo utrostručiti
Plastika koja ulazi u svjetske oceane mogla bi se gotovo utrostručiti do 2040. ako se ne poduzmu daljnje mjere. Nedavna studija pokazala je da je razina morskog onečišćenja plastikom u oceanima podcijenjena. Procjenjuje se da je 171 trilijun plastičnih čestica plutalo u oceanima do 2019. p…
MORSKE ALGE Znanstvenici tvrde da imaju ogromnu vrijednost za zdravlje
Koristeći novi pristup uzgoju, istraživači vjeruju da će u budućnosti alge imati važna medicinska svojstva kao što su antikancerogena, antidijabetička, protuupalna, antivirusna i antibiotička. Morske alge, također poznate kao makroalge, čine osnovu obalnog morskog ekosustava. One apsorbiraju ugljič…
Da bi sačuvali uzorke leda s Arktika, znanstvenici vode pravu utrku s vremenom
Međunarodni tim znanstvenika započeo je s bušenjima na Arktiku, i to radi očuvanja uzoraka leda starog i do 300 godina, kojega će koristiti za analizu, prije nego što se zaleđeni slojevi otope uslijed klimatskih promjena, objavili su organizatori misije. Talijanski, francuski i norveški znanstvenic…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.