2 min. čitanja

Plastika koja ulazi u oceane mogla bi se do 2040. gotovo utrostručiti

Plastika koja ulazi u oceane mogla bi se do 2040. gotovo utrostručiti
Foto: Unsplash

SVIJET - Plastika koja ulazi u svjetske oceane mogla bi se gotovo utrostručiti do 2040. ako se ne poduzmu daljnje mjere. Nedavna studija pokazala je da je razina morskog onečišćenja plastikom u oceanima podcijenjena.

Procjenjuje se da je 171 trilijun plastičnih čestica plutalo u oceanima do 2019. prema istraživanju američke organizacije koja vodi kampanje za smanjenje plastičnog onečišćenja.

Potreban nam je snažan pravno obvezujući globalni sporazum UN-a o plastičnom onečišćenju koji zaustavlja problem na izvoru, navode iz organizacije. Predviđa se da bi onečišćenje mora plastikom moglo bi porasti 2,6 puta do 2040. ako se ne uvedu pravno obvezujuće globalne politike.

Nedavno objavljena studija proučavala je podatke o površinskom onečišćenju plastikom s 11.777 oceanskih postaja u šest velikih morskih regija u razdoblju od 1979. do 2019. Stručnjaci kažu kako je studija pokazala da je razina morskog onečišćenja plastikom u oceanima podcijenjena.

Ujedinjeni narodi započeli su u Urugvaju u studenome pregovore o sporazumu o rješavanju plastičnog onečišćenja s ciljem izrade pravno obvezujućeg ugovora do kraja sljedeće godine,  prenosi Reuters.

Grupa za zaštitu okoliša Greenpeace navodi da bi se bez čvrstog globalnog sporazuma proizvodnja plastike mogla udvostručiti u sljedećih 10 do 15 godina, a utrostručiti do 2050.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Tihooceanski otok smeća prvi je puta zamjećen prije 50 godina
Velika tihooceanska nakupina smeća oblikovala se unutar Sjevernopacifičkog oceanskog vrtloga i danas je neusporedivo veća nego što je bila 1973. godine. Časopis ‘Science News’ objavio je u veljači 1973. da su znanstvenici na oceanografskom putovanju u središnjem sjevernom Pacifiku bili izn…
Gotovo sav plastični otpad koji završi u moru dolazi s kopna
Između 2011. i 2020. plastični otpad proizveden u 27 država članica Europske unije porastao je za 22 posto po osobi, a plastika u okolišu može ostati nerazgrađena i do 500 godina. Otpad koji nastane na kopnu čini oko 80 posto morskog otpada u Europi od čega je otprilike
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.